mynewspapers.net

Ympade fruktbärande trädVäxande fruktträd från frö är en långsam och opålitlig process. Expert trädgårdsmästare påskynda fruktträd växer genom ympning eller ta kvistar från etablerade och pålitliga arter och skarvning dem på ett annat träd. Ympade fruktbärande träd tar upp mindre plats om med mindre bas träd som ger genomgående bra resultat frukter som är trogna sin mångfald.

Äpplen

Äppelträd köpte från kommersiella odlare är ympade för att producera enhetliga resultat. För dvärg äppelträd, är en normalstor träd kvist ympade på en mindre bas, eller grundstammen, att spara utrymme i små trädgårdar och uteplats behållare plantageägare. Variationen av frukt från dessa träd kommer att överensstämma med typ av kvist som är ympade på grundstammen. Äta eller matlagning inympade sorter inkluderar: Stark tidigaste och Viking Transparent för sommaren skörd, Gala och Mollies Delicious för början av hösten plockning och får och McIntosh för sent faller. Köpa minst två olika sorters äppelträd för bästa resultat, eftersom korspollinering gynnar både träd. Du kan också be din lokala universitetet förlängning officer om råd om framgångsrikt ympade fruktbärande trädslag för din specifika typ av jord och området.

Avokado

Växande avokado träd från frön är en pedagogisk projekt för barn, men om du vill att skörda frukterna, köpa en ympade träd, eftersom de odlas från frö sällan ge avokado. För bästa resultat, köpa din ympade avokado från en ansedd plantskolan. Var noga med att kontrollera att dessa växter är lämplig för din USDA zon. De odlas utanför varmare stater som Kalifornien, eller USDA zoner 10 till 11, tillhandahålla fortfarande elegant landskapsarkitektur funktioner, även om du inte kan plocka frukter från dem. Växten avokado från mars till juni på platser med full sol, mulch väl och skydda från hårt väder. Välj sorter som: Littlecado dvärgar för container trädgårdar, Stewart, en lättskött, frost-tolerant sort från norra Mexico och Fuerte, sjukdomsresistenta kaliforniska olika tåla viss grad av frost.

Fruktbärande träd med flera transplantat

Träd med flera ympkvistar av olika sorter av samma frukt är inte bara nyheter. Så många som fem sorters äpplen kan ympas på en enda grundstammen att tillhandahålla trädgårdsmästare som har små gårdar med olika frukter. När en typ av frukt är ympade på en helt annan typ av grundstammar, vinster nya trädet skapad av ympning fördelarna med en överlägsen-motståndskraft mot sjukdomar eller förmågan att motstå torka eller dålig jord. Exempel: söt citrus kvistar ympade på pomerans grundstammar för förbättrad motståndskraft mot sjukdomar.

Ympning egna fruktbärande träd

Det är möjligt att lära sig att ympa egna fruktbärande träd. Med lite tålamod, experiment och viss forskning, kan du producera en skräddarsydd ympade träd som bär din favorit sorter av frukt. Det är en lång process men ger en tillfredsställande hobby trädgårdsmästare. Denna scion, eller kvist, från slags frukt önskas sätts in i en skåra i den unga grundstammen stammen. Styckning av både kvistar och boot utförs med steril bypass sax, inte städ sax, som krossa grenar snarare än att skära dem. Ympning utförs mellan November och februari och träd mogna i två till fyra år med en 50 till 85 procent chans att frukter.