mynewspapers.net

Wood svamp i ett akvarium

Wood svamp i ett akvarium


Även trä gör för vackra, naturliga dekoration i ett akvarium, och mer viktigare uppmuntrar tillväxten av nyttiga bakterier, har det också potential att tillföra behållaren skadlig svamp. Vitt mögel saprolegnia kan särskilt visas på akvarium-klar bogwood. Tank ägare bör förhindra detta mögel spridning, och nycklarna till att ta bort någon form av mögel från ett akvarium är omsorg och tålamod.

Starkt ljus

Om svamptillväxt bör aldrig uppmuntrat eller ignoreras, det är viktigt att inte vidta drastiska åtgärder omedelbart: lägga till gifter eller kokande trä kan göra mer skada än nytta. Akvarium ägare bör först försök istället att placera starkare ljus över tanken. Light uppmuntrar tillväxten av alger, som kommer att locka protister, mikroorganismer som också kommer att förbruka de skadliga svampsporer.

Torv filtrering

Torv är ett annat sätt att angripa svampen. Att lägga torv till vattenfilter ökar mängden tanniner i vattnet och tanniner minskar mängden svamp och bakterier. Eftersom bakterier kan också vara fördelaktigt, detta är inte en komplett lösning, men det kan bromsa tillväxten av skadliga organismer.

Borstning

När svampen är mycket aggressiv, kanske den bästa åtgärden att borsta lätt mögel bort av trä med en tandborste. Utför den här åtgärden under vattnet, med en sifon utarbeta alla sporer släpptes av borstning, är det mest effektiva sättet att göra det. Det är viktigt att vara försiktig med att borsta de opåverkade områdena i trä, eftersom detta tar bort nyttiga bakterier.

Lack

Det är frestande att tillämpa polyuretan lack för trä för att förhindra svamp tillväxt under vattnet, men lacken kommer inte vara för evigt, och under tiden det kommer att avskräcka tillväxten av nyttiga organismer som rengör tanken naturligt.

Falska trä

Om trä svamp i ett akvarium blir ett allvarligt problem och slutar konsumerar för mycket tid, är ett annat alternativ helt enkelt att köpa falska trä består av gjutna kåda eller keramik. Dessa ger liknande nöje utan de risker som biologiskt material leda till tank.