mynewspapers.net

Vilken sorts mat äter olika fåglar?

Vilken sorts mat äter olika fåglar?


Vad fåglar äter varierar med arterna av fåglar och där de lever. Det finns ca 10 000 olika arter av fåglar med livsmiljöer över hela världen.

Typer av livsmedel

Fåglar äter oftast frukt, växter, frön och nektar. Några äter också små djur, fisk och kadaver (skämda animaliskt kött). Andra äter insekter eller maskar. Det finns fåglar som äter kräftdjur som krill och räkor.

Fåglar som lever runt hem och befolkade områden

Fåglar som du ser i din trädgård eller gård, som sparrow eller finch brukar äta maskar och insekter. De kan ibland vara en olägenhet i din trädgård genom att äta frön du har planterat som inte har vuxit ännu, eller genom att äta av frukten från dina fruktträd innan du får en chans att plocka. Den mycket liten kolibri gör upp för det, men genom att äta nektar från din hummingbird feeder.

Fåglar som lever av vattnet

Sjöfåglar, ankor, gäss och swan äta krabba, räkor och andra skaldjur. Andra fåglar som bor nära vatten kan också äta gräs och växter. Måsen, av vilka det finns många arter över hela världen, bor på små fiskar och krabbor. De är även känd som asätare, äta på kadaver.

Fåglar som lever på marken

Kanske är den mest kända av alla fåglar som gör sitt bo på marken roadrunner. De finns oftast i fria i en dessert-liknande klimat. Roadrunner har en mycket varierad kost som innehåller frukt, liksom kött i form av ödlor och ormar, inklusive skallra ormar. Färgglada marken fåglar som lever på golvet i regnskogar, som Argus fasanen och den blå påfågeln, äta frukt. Vaktel gör sitt bo i fält eller slätter och livnär sig på insekter och frön.

Fåglar som flyger inte

Vilken sorts mat äter olika fåglar?


I gruppen av flygoförmögna fåglar ingår strutsar, emuer och pingviner. Strutsar är från Afrika och bor i öppen mark och i öknen. De äter frön, gräs och ibland gräshoppor. EMU är kusin med strutsen, men är hemma i Sverige och mindre i storlek. De äter även frön, gräs och insekter. Penguins finns inte bara runt områden med kallt vatten som Antarktis och Galapagosöarna. De lever också i delar av Australien och Nya Zeeland. Penguins äter krill (ett kräftdjur som liknar räkor), bläckfisk och fisk. En unik faktum om pingviner är att de kan dricka saltvatten. De har en nasal körtel att filter överflödigt salt, som sedan utsöndras i en koncentrerad vätska genom näsgångarna.

De majestätiska rovfåglar

Vilken sorts mat äter olika fåglar?


Rovfåglar är eagle, hawk, falcon, gam och uggla. De finns över hela världen, från områden i Arktis, nära kuster, och öknar. Vissa föredrar skogar. Rovfåglar definieras som fåglar som dödar sina byten med deras klor (eller klor). De är utrustade med en nedåtböjd näbb för rippning av kött. Med undantag för gam föredrar rovfåglar att fånga levande stenbrottet att äta, som mindre fåglar, reptiler, däggdjur som möss eller ekorrar och fisk. Gamar föredrar oftast äta på kadaver. Ugglor är unik i denna grupp eftersom de flesta arter är nattdjur och jaga nattetid eller i skymning.