mynewspapers.net

Vilken del av anläggningen kommer tomater från?Tomater, som potatis, är en del av familjen, familjen Solanaceae. Även vanligtvis betraktas som en grönsak, är tomaterna vi äter egentligen frukten av tomatplantor, en kortlivad perenn odlas oftast som en årlig. Som de flesta frukter, de utvecklas från befruktade ovaryen av blomman och innehåller frön som kan utvecklas till nya anläggningar.

Om tomater

Spretigt, något håriga anläggningen är infödda till Central- och Sydamerika samt södra delen av Nordamerika. Tomater odlades av Inkafolket och Aztekerna 1 300 år sedan och kom till Europa av de spanska conquistadorerna. Växten gillar värme men kan odlas i Nordamerika under de varma sommarmånaderna. Uppfödare har utvecklat en mängd olika typer, några tidigt mognande för cool områden, vissa med extra stor frukt och många med särskilt god smak. Lax, spretande växterna kan vara bestämd, blomning på en viss höjd och sedan sätta energi i frukt, eller obestämt, fortsätter att växa och blomma tills dödade av frost.

Tomat blomman

De gula blommorna produceras i kluster, och de öppna, pollineras och sätta frukt sekventiellt, från botten till toppen av varje kluster. Varje blomma har kronbladen som omger de manliga organ, ståndare som producerar pollen som i sin tur omger det kvinnliga könsorganet, klibbiga stigmatiseringen som fångar pollen och äggstocken under den. Befruktade äggstocken är vad sväller och mognar till utsäde som innehåller tomat som vi äter. Om du skär en tomat på tvären, visas de tre avsnitten i äggstocken med frön bifogas den inre väggen.

Växande tomater

Tomat frön är stora och lätta att sår men behöver värme för att gro. så de flesta hem trädgårdsmästare börjar med små växter från ett växthus eller förskola. Dessa bör planteras i bra jord med tillsats organiskt material och lime om marken är på alla sura. Högställd transplantationer kan läggas på deras sida och stammen täckt med jord när bladen på den del av stammen har tagits bort. Om du bor i en cool område, ger växterna så mycket värme som möjligt för bästa smak. Experimentera med några rekommenderade sorter för ditt område att hitta de som du föredrar och växa bra för dig.

Spara tomat frön

Hybrid tomater är hand-pollineras från valet föräldrar och frön du sparar kommer att producera en mängd olika frukter, sällan ungefär som din ursprungliga hybrid. Heirloom Tomater, å andra sidan, är stammar som gått i uppfyllelse från frö, och du kan spara och odla dem år efter år. Fröna måste befrias från massan, men innan de kan torkas och sparas. En metod för att göra detta är att tillåta massa jäsa för två eller tre dagar sedan tvätta fröna och låt dem torka.