mynewspapers.net

Vilka var uppfinningar av Olmek?

Vilka var uppfinningar av Olmek?


Den Olmec civilisationen steg till framträdande ungefär 1400BC och varade till ungefär 400BC. De bodde i delar av södra Mexiko nu kallas Veracruz och Tabasco. De var en av de första i världen att utveckla en elit klass tack vare deras täta befolkningstillväxt, användning av transport och avancerade jordbruksmetoder för tiden. Denna elit klass uppfann många saker som fortfarande används idag.

Gummi

Översättningen av det aztekiska ordet betyder "Olmec" "gummi människor." Olmek ur ett gummiträd kallas Castilla elastica latex och blandat latex med juice från Ipomoea alba, en lokal vinstock, att producera en form av bearbetade gummi. Gummi från Olmek utspridda över hela Mesoamerika. Att det var många användningsområden för deras gummi, tyder arkeologiska bevis på att den primära användningen var att göra gummibollar för rituellt bollspel och erbjudanden.

Mesoamerican långa räkningen kalender

Mesoamerican långa räkningen kalender är faktiskt en sofistikerad kombination av en 260-dagars rituella kalender och 365 dagar sekulära kalender. Varje kalender körde i 52-års cykler som Olmecs trodde att händelserna skulle upprepa varje 52 år. Denna cykel hade formulerats matematiskt av präster som bestäms att den första dagen i den rituella kalendern skulle sammanfalla med den första dagen i den sekulära kalendern en gång var 52 år. Den olmekiska Mesomamerican långa räkningen kalendern blev grunden för mer komplexa Mayakalendern.

Nummer noll

Innan gamla Olmek var begreppet noll främmande för världen. När de utvecklade Mesoamerican långa räkningen kalender, användes noll som en plats-hållare för deras vigesimal (base-20) talsystemet. Vissa forskare antog att mayafolket var de första att använda siffran noll. Dock var åtta av de tidigaste versionerna av denna kalender finns utanför Maya hemland och i Olmec territorium, vilket tyder på att de första representationerna noll uppfanns av Olmecs som de föregick mayafolket. Ett skal tecken användes som noll i gamla Olmek texter.

Mesoamerikanska bollspel

Syftet med denna våldsamma spel känd i spanska som Juego de Pelota, och involverade två spelare (och ibland två lag med spelare) att slå ett hårt gummi bollen i motståndarens slutet. En version av detta spel inblandade passerar denna boll genom en av två sten ringar. Spelet ledde till allvarliga skador och en ritual i slutet där kaptenen på den förlorande laget offrades. Skallen av förloraren förseglades ofta inom en gummiboll för nästa spel. Den äldsta överlevande bollplan finns på Chichén Itzá i Mexico.