mynewspapers.net

Vilka var livsstil av aztekiska härskarna?I 15 och 16-talen dominerade det aztekiska imperiet Mexiko. Som andra antika imperierna styrdes det aztekiska riket av medlemmar av en mäktig adelsman klass. Aztec adelsmän frossade i lyx och Aztec lag garanteras att de hade tillgång till finaste mat och varor från hela riket.

Kläder

Aztekiska män bar ett höftskynke kallas en "maxlatl" och en tunika som kallas en "tilma," som liknade antika grekiska tunikor. Kvinnorna bar en kjol som kallas en "cuietl" och en blus som kallas en "huipilli". Aztec lagar noggrant kontrolleras hur människor klädda. Även om borgare kunde tjäna rikedom, var de inte tillåtna att bära fancy kläder och smycken. Adelsmän, å andra sidan, frossade i deras stass. Bar de befjädrade huvudbonader, befjädrade uddar, rikt broderade tunikor, jaguar flår, guld, juveler och kroppsfärg. Även deras sandaler var dekorerade med ädelstenar, guld och jaguar hud.

Palats

Administrativa palats tjänade som möte förlägger för lokala myndigheter och bostad för en lokal lord. De med en stor innergård som är öppen mot stadens plaza och serveras som en offentlig mötesplats. Gården var oftast omgiven av byggnader som innehåller rum liknar moderna kontor. En Aztec noble's privata herrgård var en belöning från "tlatoani", eller kejsaren, för exceptionella militärtjänst. De hade vanligen platta tak, polerad stenväggar och polerad murbruk golv. Aztekerna älskade växter och palats omskriven ofta trädgårdar och fruktträdgårdar.

Äganderätten till mark

Endast adelsmän kunde äga mark på individuell basis. Adelsmän antingen köpte den från andra adelsmän eller fått den som gåva från "tlatoani" för utomordentlig service till väldet. En adelsman kunde lämna mark köpte han till hans arvingar eller sälja den. Mark noble fått från kejsaren ibland kom med krav att det måste att lämnas tillbaka till kejsaren när ägaren dog.

Utbildning

Aztec föräldrar skickade sina barn till skolan mellan sex och 13. Aztekerna hade två sorters skolor. Adelsmän och exceptionella borgare var utbildad regeringstjänstemän och präster vid "calmecac." Ämnen med medborgarskap, regeringen, aritmetik, astronomi, arkitektur, rättskipning, kalender tolkning, religiösa ritualer, militära färdigheter, jakt, herbalism och musik. Borgare var utbildad vid "telpochcalli," som undervisade medborgarskap, sociala sedvänjor, moral, historia, musik, religion och militära färdigheter. Flickorna studerade hushållsarbetet som matlagning, vävning och sömnad. Några blev prästinnor, barnmorskor eller äktenskap arrangörer. Aztekiska kvinnor var dock huvudsakligen hemmafruar.

Mat

Medan Aztec ofrälse gjort på grund med enkel mat som tortillas, bönor och gröt, Aztec adelsmän festat på en mängd olika smakrika livsmedel att kocken Rick Bayless anser förfäderna av moderna mexikanska rätter. Kött ingår Turkiet, anka, vaktlar, duvor, rådjur, hund, fisk och skaldjur. Råvaror med avokado, tomater, kokosnötter, ananas, kaktusfikon, sötpotatis, majs, potatis, bönor och squash. Rätter var smaksatt med chile och en ört kallas epazote. De serveras med såser som "pipian," från marken pumpa frön, röd chili och tomater. Drycker ingår en skummig chokladdryck kallas "xocolatl" och "octli," även kallad "pulque," ett vin gjort på anläggningen agave, källan till moderna tequila.