mynewspapers.net

Vilka typer av växter växer i kalkhaltig jord?

Vilka typer av växter växer i kalkhaltig jord?


Kalkhaltig jord är långt ifrån perfekt trädgårdsjord. Dock frodas gott om varianter av blommande trädgård växter, träd och buskar i kalkhaltig jord. Maximera skönheten i din trädgård och spara det hårda arbetet av betydande jord ändring genom att välja växter visat sig växa bra i kalkhaltig jord.

Kännetecken av kalkhaltig jord

Kalkhaltiga jordar innehåller kalk eller kalciumkarbonat, vilket gör dem grundläggande eller basisk med ett pH-värde högre än 7.0. Precis som sandjordar, kalkhaltiga jordar urholkar och torka ut lätt. De kan innehålla bitar av krita och har hög flint innehåll som kan innebära en utmaning när gräva och odla växter. Kalkhaltiga jordar är ofta rika på naturliga gödselmedel, trots deras höga alkaliska innehåll blockerar ofta näringsämnen från passerar genom rötterna av växter.

Testning för kalkhaltig jord

Att hitta små bitar av chalks i din jord kan indikera att du har kalkhaltig jord. Ett annat sätt att testa är att blanda din jord med vinäger. Krita har hög kalciumkarbonat innehåll, som reagerar när det blandas med vinäger. Detta enkla test avslöjar krita partiklar, om någon, som är för små att se. Använd jord testkit som finns på din lokala Trädgårdsbutik för att kolla på din jord pH nivåer innehåll.

Fördelar och nackdelar med kalkhaltig jord

Kalkhaltig jord har vissa fördelar när det gäller odling av växter. Det rinner väl och värms upp snabbt på våren. Under regnperioden är det lättare att odla kalkhaltig jord än lerjordar. Gäller extra ansträngning när gräva kalkhaltig jord när blandat med lerjord i vått tillstånd. Att lägga till humus i marken kommer att förbättra dess vattenretention och användbarhet. Med tillräckligt med vatten trivs växter i kalkhaltig jord på grund av deras rika näringsinnehåll. Dock under sommaren eller varma soliga dagar torka kalkhaltig jord upp lätt, vilket kan orsaka växter att vissna och dö. Markens ytligheten och hög alkalisk innehåll kan också ge dålig växt vegetation.

Växter som växer och frodas i kalkhaltig jord

Flera sorter av vilda blommor och örter kan växa och frodas i kalkhaltig jord. Vallmo, blåklinten, gullvivor, kamomill, lavendel, rosmarin och bay är exempel på vilda blommor och örter som växer bra i kalkhaltig jord. Grönsaker som spenat, rödbetor, sockermajs och kål också göra bra i kalkhaltig jord. Även buskar som daphne, hibiskus, Filadelfos, potentilla, spartium, Praktspirea, viburnum och weigela kan trivas i kalkhaltig jord. Träd inklusive arbutus, är gullregn, pyrus och sorbus också lämpliga val för din kalkhaltig jord trädgård.

Tips för växande Acid Loving växter

Kalkhaltig jord kan förstöra syra-älskande växter såsom blåbär och magnolior; Du kan dock lägga till organiskt material t ex kompost eller torv att göra dem lämpliga för syra-älskande växter. Försök Starr torv och blommor av svavel i upphöjda bäddar, men kom ihåg att lägga till en lätt dressing av blomma svavel varje år för att hålla rotzonen mindre alkalisk.