mynewspapers.net

Vilka typer av tyger & textilier människor bär i den elisabetanska eran?

Vilka typer av tyger & textilier människor bär i den elisabetanska eran?


Elizabeth var den tidsperiod när drottning Elizabeth styrde England mellan 1558 och 1603. Elisabetanska kläder bestämdes till stor del av de tyger som fanns, den stil som råkade dyka upp och lagar som användes för att särskilja en social klass från en annan. Elisabets människor var intresserade av både geometriska former och färg kontraster.

General elisabetanska kläder

Elisabetanska kläder bestod av både underkläder och overclothes. Underkläder med strumpor, korsetter, underkjolar, slangar och linnen. Overclothes med kappor, brushanar, kappor, midjekort jacka, Ridbyxor, bälten, skor och hattar. Korsetten var ett underplagg för att tätt forma kvinnans kropp. Män försökte också få ett wasp-waisted utseende, så de använde gördlar, som var den manliga motsvarigheten av korsetter. Chemise var en klänning som hängde från axlarna. Brushanar var stora volanger som omges hals och höll doublet från att bli smutsig. Doublet var en tight, knäppt jacka. Knäbyxor var korta byxor. Kvinnor valde från en av två bodices, torget låg hals eller high-necked livstycket.

Stil

I den elisabetanska eran försökt människor att skapa geometriska former i stället att uttrycka den mänskliga kroppen. Valbarder och förstärkt spelade en stor roll i styva kroppen för att skapa geometriska former. Kvinnorna bar farthingales under klänning, som var hoops som tillät klänningen att förlänga horisontellt. Fashion styrs ofta av kontrasterande färger. Människor högg regelbundet sina kläder så de kunde utsätta färg nedanför. Ärmarna är dessutom ofta pustade för att Visa kontrasten.

Överklass material

Vanliga material för den övre klassen ingår sammeten, satin, spets, pälsar, silks, Taft och bomull. Taft är en mycket fin siden med en skarp konsistens. Vissa material var bara prisvärda av rika eftersom de kom från avlägsna områden som Mellanöstern och Italien. Överklassen mode används tunga broderier som var full av juveler, glitter och pärlor. Endast royalty bar kläder kantad med Hermelin. En Hermelin är ett litet djur med en kappa som är chokladbrun med en vit buk. De mindre ädla status kan bära kläder kantad med räv eller otter, som de lägre klasserna var förbjudna att ha.

Klänningar

Kläder försökte vara mer förföriska och feminin. Kvinnor öppnade rufsar på den främre exponera halsen. Några klänningar hade extended kjol paneler, men de var opraktiskt användes endast för viktiga situationer. Ärmarna var en stor del av modescenen och hade lite utfyllnad. Brushanar lades till området krage i klänning och ibland ärmslut. Tyger inklusive scarlet, sarsenet, Taft, siden, satin och brottgräns fabric, användes i klänningar. Tensile fabric är en metallisk glans som var billigare än guld eller silver. Sarcenets är mjuka och mycket tunt siden med vanligt eller twill väver. Underkjolar och kirtles används scarlet, grosgrain och silk, ofta gränsar med vakter, Frans och spetsar. Grosgrain var en typ av band.

Sumptury lagar

Kläder spelade en stor roll i det elisabetanska samhället. Bara vissa personer kunde bära särskilda typer av kläder, verkställas enligt sumptuary lagar. Dessa lagar som såg till att människor lätt skulle kunna identifiera den sociala status och rang av andra. Underlåter att följa vissa lagar kan leda till en förlust av egendom, titel eller ens liv.

Lägre klass kläder

Lägre klass kvinnor tilläts bära siden, sammet, Taft, ull, linne, fårskinn och putsning. De kan täcka sig med kappor, hattar och mössor. De var tillåtna att bära färger brun, beige, russet, grön, orange, gul och blå, men bara vissa nyanser av blått.