mynewspapers.net

Vilka livsmedel öka PSA-nivåer?

Vilka livsmedel öka PSA-nivåer?


Prostata specifikt antigen, annars känd som PSA, är en typ av protein som produceras från cellerna i prostatakörteln. Mäta nivåer av PSA kan avgöra om en individ har möjligheten att ha prostatacancer. Detta test utförs vanligtvis på män åldrarna 50 år eller över. Om PSA-test visar höga nivåer av prostata specifikt antigen, detta kan innebära att risken för cancer, men PSA-nivåer kan ökas som en reaktion på särskilda födointag och andra skäl.

PSA-nivån

Vilka livsmedel öka PSA-nivåer?


Om ett PSA större än 4 nanogram/ml, kan ytterligare utredning krävas av en urolog. Höga nivåer av PSA betyder inte alltid prostatacancer är närvarande. Ytterligare information om PSA-nivåer och livsmedel som kan hjälpa till att minska dessa nivåer, finns i resurser.

Falska positiva

Vilka livsmedel öka PSA-nivåer?


En studie genomfördes på 1000 män, som alla hade positiva PSA resultat. 50 procent av dem var falska positiva efter att testas igen veckor senare. Det rekommenderas nu att en andra provning bör administreras efter ett första positivt resultat, eftersom det finns många faktorer som kan öka PSA-nivåer. Ytterligare information finns nedan.

Omega-6En studie utförd av San Fransisco VA Medical Center avslöjade att de omega-6 fettsyror som vanligtvis finns i majsolja kan öka tillväxten av prostata tumörceller. Ännu, sojaolja har visat sig minska prostatacancer nivåer.

Vissa bröd

Vilka livsmedel öka PSA-nivåer?


En australiensisk studie som inkluderade 29 australiska män med prostatacancer som väntade på att genomgå en radikal prostatektomi visade att konsumtionen av hög fytoöstrogen bröd gjort med 50 gram soja gryn och 20 gram linfrö samt vete bröd (som är naturligt låg innehåller fytoöstrogener) ökade PSA-nivåer mellan 21,3 och 40 procent. Se "PSA--bra och dåliga livsmedel" nedan.

Rött kött och mejeriprodukter

Vilka livsmedel öka PSA-nivåer?


Ajit Varki, MD, bedrivit forskning vid University of California, San Diego School of Medicine och avslöjade att konsumtion av rött kött och mejeriprodukter kan bidra till uppkomsten av PSA-nivåer och kan bidra till de ökade riskerna av cancertumörer (se resurser).

Godis & desserter

Vilka livsmedel öka PSA-nivåer?


Söta livsmedel som innehåller mycket socker och kalorier har visat sig minska nivåerna av ämnesomsättningen i kroppen, därför skapa möjligt förhöjning av PSA risker och andra faktorer som hälsa.