mynewspapers.net

Vilka livsmedel kan en Person med Diabetes & celiaki äta?Om du har diabetes och celiaki, är att veta vad du kan och inte kan äta avgörande. Lyckligtvis, hantera din kost kräver inte en magisterexamen i nutrition. För diabetiker ger förstå glykemiskt index dig möjlighet att välja mat som håller ditt blodsocker under kontroll. För de med celiaki, kan att veta vilka livsmedel innehåller gluten betyda skillnaden mellan god näring och en dålig magsmärtor eller sämre. För dem som har båda villkoren, diet kan verka skrämmande, men beväpnad med lite kunskap, du kan göra hälsosamma val och hålla din sjukdomar från att påverka ditt liv mer än de redan gör.

Diabetes och celiaki

Diabetes är ett medicinskt tillstånd som uppstår när kroppen inte längre kan producera hormonet insulin. Insulin omvandlar socker och stärkelse från mat till energi för kroppen att använda. Celiaki kännetecknas av en toxisk reaktion i tunntarmen när en person intar gluten, ett protein i många typer av säd. Denna reaktion orsakar skador på tarmen, att förhindra normal matsmältning.

Glykemiskt Index

Diabetiker behöver konsumera mat lägre på glykemiskt index, en indikator på hur mycket mat höjer blodsockernivåerna. Om du äter en hög-GI mat, bör det kombineras med en låg-GI-mat. Livsmedel med hög fett och fiber tenderar att sänka GI på livsmedel som äts med dem. Mognad, beredning och matlagning metoder alla påverka en matens GI. Ju mer mogen, bearbetade och kokta ett livsmedel är, desto högre GI generellt är.

Livsmedel för diabetiker

Livsmedel som låg på GI inkluderar 100 procent stenslipat hela vete eller pumpernickel bröd, havregryn (helst varmvalsade eller stål-cut), havrekli, konverterad ris, korn, sötpotatis, majs, jams, ärtor, baljväxter, linser, de flesta frukter och nonstarchy grönsaker och morötter. Livsmedel med ett medium GI inkluderar hela vete, råg och pita bröd; snabb matlagning havre, Brown, vilda eller basmati ris. och couscous. Vissa livsmedel som bör ätas bara ibland eller kombinerat med lågt-GI mat är vitt bröd och bagels, cornflakes, instant havremjöl, kort finkornig ris, boxed makaroner och ost, vit potatis, pretzels, riskakor, popcorn, meloner och ananas. American Diabetes Association rekommenderar att livsmedel sötade med socker eller annat sötningsmedel arbetas in i din mat plan som du vill arbeta i andra kolhydrater.

Fテカr gluten

Personer med celiaki måste avstå från livsmedel som innehåller gluten. Många etiketter anger nu om ett livsmedel är glutenfri. Livsmedel som innehåller vissa korn eller har gjorts med dessa korn finnas inte fri gluten och kan orsaka allvarliga reaktioner hos personer med glutenintolerans. Förstå livsmedelsmärkningen är viktigt att undvika livsmedel som kan innehålla gluten. Se upp för något som innehåller vete i alla dess former, som durumvete, faro, graham, kamut, mannagryn och dinkel. Också vara på jakt efter livsmedel som innehåller eller med råg, korn och rågvete. Vete-fri betyder inte glutenfri. Vissa livsmedel verkar inte har gluten, men proteinet kan lurar i livsmedel som energi barer, oäkta bacon, marinader, bearbetade lunch kött, soja, Nattvardsgångrån, OTC-läkemedel och näringstillskott. Kontrollera med tillverkaren när i tvivel.

Glutenfria livsmedel

Korn som inte innehåller gluten kan ätas av personer med celiaki. De är ris, majs, soja, potatis, tapioka, bönor, quinoa, hirs, bovete, Arrowrot, amaranth, teff, lin och mutter mjöl. Det finns även glutenfri havre marknadsförs i USA. De flesta destillerade alkoholhaltiga drycker och vinäger, medan tillverkad av gluten som innehåller korn, är säkra för människor med celiaki eftersom gluten peptider är för stor för att föra över till produkten under destillation. Vin, öl, Ale, lageröl och vinäger tillverkad av gluten som innehåller korn som inte har destillerats är dock inte fri, gluten.

Diabetes/Celiac sjukdom kost

Personer med diabetes och celiaki ska äta glutenfria livsmedel som är låg till medium på GI. Du kan säkert äta regelbundet och snabb matlagning glutenfria havregryn; Brown, vilda eller basmati ris. couscous; konverterad ris. sötpotatis; majs; Jams; ärter; baljväxter, linser; de flesta frukter och nonstarchy grönsaker. och morötter. Medan personer med celiaki kan säkert dricka vissa alkoholhaltiga drycker, är de ganska högt på GI och rekommenderas inte för personer med diabetes.