mynewspapers.net

Vilka livsmedel har mer zink?Zink är ett viktigt mineral för hälsa. Zink hjälper till att produktionen av enzymer, är nyckeln till ett friskt immunsystem och sårläkning, krävs för sinnena smak och lukt och är används i cell- och DNA processer. Enligt National Institutes of Health är det rekommenderade dagliga intaget för vuxna 8-11 mg, något mer för kvinnor som ammar, och 5 till 8 mg för barn. Kroppen lagrar inte zink och behöver zink dagsdos att hålla sig frisk. Zink finns i många livsmedel.

Fisk och skaldjur

Ostron har högsta zink innehåll av någon mat, med över 75 till 180 mg i sex medelstora ostron. Alaskan king crab har nästan 7 mg zink per 85.1 gr.

Rostade pumpafrön

Rostade pumpafrön är en vegetarisk zink, med ca 10 mg i ett par nävar frön. Rostade pumpafrön kan ätas hela, eller krossad och läggs till andra livsmedel som sallader eller bakverk.

Kikärter

Kikärter (garbanzos) har ca 2 mg zink i en 113gr portion men är en bra källa eftersom de kan ätas regelbundet på många olika sätt. De kan ätas hela eller i sallader, gjorde till dips som hummus och äts i soppor.

Vetegroddar

Vetegroddar har 17 mg zink i en 113gr som serverar, och är en bra källa av zink i maten. Rostade marken vetegroddar kan strös på sallader, blandas in i drycker, inbakad i bröd och muffins och används som en panering på andra livsmedel.

Nötkött

Det finns ca 10 mg zink i en 113gr portion nötkött skuldra, shanken eller chuck. Detta är en av de vanligaste regelbundna källorna av zink i amerikansk Dieter. Nötlever är också en bra källa av zink, med 12 mg i 113gr. nötkött är en bra proteinkälla också.

Mejeri

Yoghurt har nästan 2 mg zink per kopp, en kopp mjölk har nästan 1 mg och ett uns av ost har nästan 1 mg.

Choklad

Chokladälskare kommer vara glad att veta att choklad är en källa till zink, med nästan 10 mg per 113gr servering.