mynewspapers.net

Vilka är symtomen på levercancer hos katter?

Vilka är symtomen på levercancer hos katter?


Till skillnad från människor har djur inte förmågan att låta någon veta muntligt när de inte känner väl. Ägare av sällskapsdjur måste istället leta efter tecken och symtom om deras sällskapsdjur börjar agera annorlunda eller som något är fel. Även om det är ovanligt att levercancer sitt ursprung i kattens lever, kan att veta vilka symtom kan vara associerad med sjukdomen göra en skillnad i behandling, hälsa och övergripande livet av katten.

Phsyical symtom

En av de mest märkbara symtom på levercancer hos katter är en form av Ikterus, som också kan vara känd som gulsot. Katten verkar ha gulfärgning av ögon, hud och slemhinnor. En katt kan också uppleva kräkningar eller kramper. Ägaren kan också märka att kattens avföring är en blek grå färg eller att urinen är visas orange i färgen. Katten kan också uppleva en märkbar viktminskning, som kräkningar och diarré.

Uppträdande symtom

En förändring i en kattens beteende är en av de enklaste sätten en ägare kan säga något är fel med hennes husdjur. En katt som upplever problem med levern kan visas slö och deprimerad, utan viljan att spela eller gå runt med ägaren. Katten kan också börja dricka vatten oftare, även känd som polydipsi. Med ökningen av vatten kommer förbrukning en ökning av urinering, känd som polyuri. En förlust av aptit kan också förekomma.

Diagnos och behandling

Levercancer hos katter kan endast diagnostiseras av en veterinär. Veterinären kommer att göra en noggrann fysisk undersökning och tar en specificerad historia av kattens hälsa. Inblandade i diagnos finns också blodprover, bröst och buk röntgen eller ultraljud och en leverbiopsi. På grund av levern har förmågan att fungera samtidigt som drabbats av sjukdom, identifieras en katt lever cancer inte tills det är Avancerat. För att behandla cancer, får en veterinär besluta att utföra operation ta bort tumören eller att ha katten genomgår kemoterapi. En stödjande terapi är också ett alternativ, som består av medicinering, en särskild diet, IV vätskor och behandling av ytterligare symtom när de uppstår.