mynewspapers.net

Vilka är konventionerna av den gotiska genren?

Vilka är konventionerna av den gotiska genren?


Gotisk fiktion, som nådde höjden av sin popularitet i den sena 18 till mitten av 19th århundradena, var en genre av fiktion som fokuserade på den mörkare, irrationella och mer skrämmande aspekter av livet. Den gotiska romanen var en reaktion mot upplysningen, som såg världen och människor som beställt och logiska. Gotiska konventioner har förblivit populär och finns fortfarande i romaner, musik och film.

Konventioner för inställning

"Gothic" härrör från en stil av medeltida arkitektur och gotisk fiktion anges ofta i medeltida slott eller kyrkor. Dessa inställningar är ofta mörka, dystra och full av hemliga kamrarna, korridorer och fängelsehålor. Vilda, mörka och farliga platser, till exempel övergivna kyrkogårdar, skogar och andra otämjda platser, är också vanliga. I mer modern gotisk litteratur, som Henry James "stänga av the skruv," ersatt äldre hus och herrgårdar slott, även om känslan av mystik och dysterhet förblev en stark faktor.

Reglar av tecken

Gotiska hjälten är ofta en isolerad eller "markerade" figur som måste återställa sig själv till samhället. En siffra på onda--ibland med en relation till övernaturligt--är ofta i opposition till hjälten. Kvinnor spelar en betydande roll i gotiska romaner; de avbildas ofta som offer för tyranniska och onda män. Dubbelgångare--"dubbel" som är liknande till utseendet, historia och karaktär till huvudpersonerna i romanen--är vanliga i gotiska romaner.

Reglar av tomt

Gotiska tomter omger ofta en familj mysterium, gamla profetior eller hämnd. Begreppen "ärvda" förbannelser eller hemska familj mysterier är vanliga; ofta, måste huvudpersonen övervinna en uråldrig förbannelse för att återställa världen att beställa. Den gotiska romanen skildrar ibland ett fallna samhälle - en som har fallit för någon form av ondska eller frestelsen--som måste kommas med tillbaka till ljuset.

Andra konventioner

De flesta gotiska romaner innehåller teman som spöken, monster eller övernaturligt. Även om dessa element är fantastiska, rapportera gotiska romaner ibland händelserna i ett empiriskt sätt, att skapa en spänning mellan det vetenskapliga och övernaturligt. Gotisk fiktion innehåller ofta groteska eller "onaturligt" händelser, såsom mord, självmord, galenskap och tortyr. Dessutom använder många gotiska romaner "Gotiska falska" tema, där en historia berättas genom att hävda att det är en hittade text, en dagbok eller en serie bokstäver. Den gotiska falska ger en illusion av äkthet, skärper drama och skräck av de händelser som återberättas av författaren. Detta berättande enhet används i "The Castle of Otranto," en tidig gotisk roman, så väl som "Dracula," som använder metoden brev, eller en historia berättas genom bokstäverna.