mynewspapers.net

Vilka är de biotiska och abiotiska faktorerna av Zebra?

Vilka är de biotiska och abiotiska faktorerna av Zebra?


"Biotiska" som definieras som något som rör eller producerats av en levande organism medan "abiotiska" är en nonliving fysisk faktor i ett ekosystem. Även avfall och rester av levande varelser anses biotiska--så det finns ingen abiotiska faktorer av en zebra även om zebran existerar vid sidan av abiotiska faktorer i sin omgivning.

Fysiska egenskaper

En zebra kroppen påminner om en häst även om deras svansar och mane varierar något. Zebror har långa, platta tänder och äter en mängd gräs. En zebra kappa är en källa till kamouflage, och dess glänsande fibrer också försvinna över 70 procent av inkommande värme. Tre arter av zebra lever i Afrika--den Burchells zebra, den Grevy zebra och Equus zebra.

Habitat

Även om dessa tre arter har liknande färgämnen, varierar de något i storlek och livsmiljö. Burchells zebra eller gemensamma zebra, bebor savanner och gräsmarker med Serengeti slätten. Grevys zebror, som är något större än Burchells, finns främst i norra delarna av Kenya. Equus zebror, även känd som mountain zebror, anses vara en hotad art och bor huvudsakligen i öknar och semi öknar i sydvästra Afrika. Väder, smuts, klippor och stenar av dessa miljöer är endast abiotiska faktorer i en zebra miljö.

Predatorer och hot

Zebror är en huvudsaklig del av maten kedjar av flera rovdjur, inklusive lejon, hyenor, leoparder och geparder. Trots detta är zebror kända för att omringa anfallande rovdjur för att motverka attacken och skrämma rovdjuren bort. Zebror kommer också omringa medlemmar i besättningen som är skadade, i hopp om att förhindra ett nytt angrepp.

Beteende

Zebra besättningar är faktiskt mycket strukturerade sociala system, lett av en alpha male hingst. När nya föl är fött, håller mor föl helt separat från flocken tills föl har lärt sig att erkänna henne av röst, syn och lukt. Manliga föl är också nära deras fäder men lämna familjen gruppen mellan 1 och 4 för att gå med alla manliga grupper tills de är starka nog att leda en familj.