mynewspapers.net

Viktorianska frisyrer för flickor

Viktorianska frisyrer för flickor


Flickor i den viktorianska perioden (1837-1901) bar sitt långa hår. Om en flicka var mycket sjuk, eller ett fattighjon i fattighuset, hennes hår skulle inte klippas kort. Kort hår var reserverad för män och pojkar i skolåldern. Yngre än 5, pojkar och flickor såg lika--bar både långt hår och klänningar. Viktorianerna idealiserade småbarn som ett förkroppsligande av oskuld. Unga barn--särskilt välbärgade barn--skulle vara lockigt-headed keruber.

Vardagliga stil

Viktorianska frisyrer för flickor


Vanligen bars tjejernas hår lös, med ett centrum sära. Denna stil var ibland skär med Frans eller dras tillbaka under ett hårband. Alternativt, sektioner av hår på varje sida av huvudet kan dras tillbaka. Dessa var vridna och säkrade med hårnålar eller bunden tillbaka med en båge. På rikare barn var bågar ofta stora. Utanför, bar de hattar--solen motorhuvar och stråhattar för lek; avancerade versioner av Damernas hattar för kyrkan. Fattigare flickor som arbetade som tjänare skulle ha håret flätad eller bunden tillbaka och täckt med en mössa. Om de var foundlings eller föräldralösa deras hår kan beskäras kort på posten till barnhem eller fattighuset.

Korkskruvar

Viktorianska frisyrer för flickor


Lockar var uppskattad av Viktorianerna. På att förlora sin baby lockar, en viktorianska pojke skulle ha håret kortklippt men konstgjorda metoder skulle användas för att upprätthålla en flickas curliness--särskilt för parterna, kyrkan eller i förmögna familjer. Vanligen en flickas fuktigt hår var ringlar runt rag remsor, som var bundna tätt runt vändningar av hår (se resurser). Barnet måste sova hela natten i dessa trasor. Vid uppvaknandet trasor skulle tas bort och håret skulle dyka upp i långa lockar känd som "lockar". Lockar kan också vara dekorerad med band bågar.

Att sätta håret upp

Viktorianska frisyrer för flickor


Att sätta det långa håret upp var symboliskt för att ange kvinnlighet. Medan unga flickor bar sitt hår, runt 17 år, en tjej skulle vara tillåtet att sätta håret upp och hennes kjolar skulle bli hellångt. Att göra sin "debut" i samhället i syfte att hitta en make, började hon middag med den vuxna och behandlande bollar. För en flicka i giftasvuxen ålder att ta håret ner eller bära ansågs lös olämplig. I könsmogna tjejer, lång, lös hår förknippades med sinnlighet, vice och även galenskap. Åsynen av det lös hår nu skulle vara reserverad för mannen och sovrummet.

Inspirationskällor

Bra källor för bilder av viktorianska tjejernas frisyrer är viktorianska målningar, fotografier, litteratur och reklam. Målningar som John Everett Millais "min första predikan" visar den idealiserade lockiga-headed unga flickan. Millais "Ett barns värld" användes i päron tvål reklam och bytt namn, "Bubblor". Pears tvål annonser har många bilder av lockigt-headed, centrum-parted flickor och pojkar. Sophie Andersons målningar visar likaså sentimentala bilder. Hennes "nr promenad idag" visar en flicka med krusat hår och avancerade pilbågar under hennes hatt. Lewis Carrolls "Alice i Underlandet" visar de typiska lös frisyren med hårband. Alice Liddel, verkliga livet modell för "Alice" var mycket fotograferad av Carroll och visas med en enkel centrum sära och Frans.