mynewspapers.net

Viktminskning och illamående

Viktminskning och illamående


Illamående är den känsla eller känslan av att vilja kräkas eller kräkas. Kräkningar ofta föregår illamående och är en kraftfull åtgärd orsakade från sammandragning av membranet så att magen innehållet som skall drivas ut, förklarar National Health Service (NHS). Illamående och kräkningar har flera orsaker, från milda till allvarliga karaktär. När illamående åtföljs av viktminskning, bör du söka läkarhjälp.

Orsakar

Ibland kan det svårt att sätta fingret på varför du har illamående eller oförklarlig viktminskning. NHS konstaterar att några av orsakerna till illamående är åksjuka, migrän, matförgiftning, viral gastroenterit, födoämnesallergier, sura uppstötningar, blindtarmsinflammation, ätstörningar, njure infektioner, bråck, receptbelagda mediciner och labyrinthitis. Alla dessa kan orsaka illamående och ibland kräkningar. En graviditet kan leda till illamående och viktminskning under de första tre månaderna. I sällsynta fall, kan illamående åtföljs av en plötslig och oförklarlig viktminskning tyda på en allvarlig sjukdom, inklusive cancer.

Symtom

Illamående börjar som en känsla av magbesvär och din kropp kan initialt producera mer saliv innan du kräks. Hjärnan reglerar kräkningar och illamående. Du kan uppleva matsmältningsbesvär med illamående av rapningar eller känner ett tryck i din matstrupe. Att lukta livsmedel eller lukt kan utlösa illamående samt huvudvärk. Rapningar syra som lämnar en brännande känsla i halsen och munnen kan också utlösa illamående och leda till kräkningar.

Rättsmedel

I de flesta fall, kan du behandla ditt illamående hemma. Detta börjar med over-the-counter rättsmedel som inkluderar antacida och antinausea mediciner. Pepparmynta-baserade produkter såsom te, godis och varma drycker kan ofta hjälpa lösa en orolig mage. Lösa din mage med crackers kan också hjälpa bromsa täta anfall av illamående. Om behandlingen lyckas, bör du börja att återfå styrka och ersätta vikt förlorade med en hälsosam, balanserad kost och massor av vätskeintag.

Överväganden

Om du kräks dagligen eller regelbundet, kommer din kropp börja förlora näringsämnen och elektrolyter som är nödvändiga för hälsan. Detta är när viktminskning blir uppenbart. En plötslig drastiska viktminskning av 4,5 kg/10 lb eller mer per månad bör behandlas av din husläkare. Kroppen behöver näring för att överleva och upprätthålla effektiva hälsa.

Varning

Pågående illamående som leder till kräkningar och viktminskning kan skada din tarmkanalen. Syra som reser tillbaka i halsen kan bära bort din matstrupe och så småningom sätta dig på en högre risk att utveckla vissa cancerformer såsom matstrupe. HelpGuide.org förklarar att det finns andra allvarliga risker som kräkningar och viktminskning kan ha på kroppen som lågt kalium nivåer, oregelbundna hjärtslag, tand förfall och njure fel.