mynewspapers.net

Viktiga målare av renässansen

Viktiga målare av renässansen


Efter de försakelser upplevs av de flesta européer under medeltiden, renässansen--ansågs 1350 till 1600--en "pånyttfödelse" inom områdena konst, lärande och filosofi. Centrerad i Italien, var den konstnärliga rörelsen av renässansen indelad i "Tidig" och "Hög" perioder. Den tidiga renässansen påverkades av målningar av Fra Angelico, medan Högrenässansens nu världsberömda målningar av Leonardo Da Vinci, Michelangelo och Rafael.

Fra Angelico

Fra Angelico var både konstnär och medlem av den Dominikanska friars. Han levde ett strikt, instängd liv och sin konst till glorifiering av Gud. Han påverkade målare som följde honom, eftersom han ett exempel på renässansens konstnärliga principerna för perfekt skönhet och betoningen på rendering siffran naturligtvis som en mänsklig individ. Fra Angelico gåva var hans förmåga att ansluta dessa humanistiska impulser av renässansen med hans djupa hängivenhet till Gud. Hans målning från tidigt 1400-talet, "The Bebådelsen," visar en häpen, vacker jungfru Maria tar emot nyheten att hon kommer att bära Jesusbarnet, på en gång en levande och idealiserade representation av en helig stund.

Leonardo Da Vinci

Da Vincis intressen var omfattande och han levde väl i sin 70-talet, ganska lång livslängd för sin dag och ålder. Som målare var Da Vinci mycket intresserade av att göra den mänskliga gestalten i som verklighetstroget sätt som möjligt. Han noterades även för att använda kadaver som "modeller," studera och kopiera sina physiques. Da Vinci målade religiösa och sekulära ämnen, genomsyrar båda med en realistisk känsla för form och rörelse. En av de mest berömda målningarna i Western Art, "La Gioconda," är mer känd som "Mona Lisa". Denna målning är känt för sin levande skildring av en 1400-kvinna, som sitter, stirrade direkt på betraktaren, en gåtfulla leende på läpparna.

Michelangelo

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, mer känd helt enkelt som Michelangelo, är kanske den mest kända av renässansen. Han fick i uppdrag av påven själv, måla både i taket och en hel vägg Sixtinska kapellet i Vatikanen, den mest heliga uppehållet av huvudet av den katolska kyrkan. Hans liv sträckte sig de 15 och 16 århundradena, och han skapade målningar, skulpturer och arkitekturen. Hans målningar i Sixtinska kapellet fokusera på kraften i den mänskliga gestalten i rörelse. Nästan alla av de målade figurer verkar vara fångad i mitten av åtgärden. Den mest kända av dessa fångade ögonblick är "Skapandet av Adam," där Guds finger sträcker sig över en bred vidd röra fingret Adam, att ge liv till mänskligheten.

Raphael

En samtida av Michelangelo, Raphael var också en känd och "efterfrågad" målare av dagen. Det verkar ha varit en rivalitet mellan de två stora målare, konkurrerar om provisioner från popen för arbete i Vatikanen. Raphaels mest kända verk är en fresk i Vatikanens bibliotek kallas "Skolan i Aten," som betalar vördnad till de stora tänkarna i antikens Grekland. En unik funktion i denna målning är att man tror att konstnären målade sig själv in i det, som en ruvande mörk figur lutande på knytnäven, sitter längst ner på tavlan. Raphael målade även porträtt av påven Julius II och påven Leo X före sin död vid relativt ung ålder 37 från syfilis.