mynewspapers.net

Viktiga artefakter i den indiska stammen Hupa

Viktiga artefakter i den indiska stammen Hupa


Hupa artefakter är några av de mest intakta objekt från någon indianstam. På grund av stammen är långt väster läge, dess kultur skonades diasporan som många andra led. Detta gjorde många Hupa föremål att överleva. Tribe medlemmarna har noggrant beskrivit sin betydande användning och betydelse. Hupa stammen är fortfarande aktiv och stark idag med en befolkning på över 25 000.

Ceremoniella slitage

Sämskskinn badrockar och överstycken av många scalped hackspettar var betydande i skräddar egenarna för viktigaste Hupa ceremonin, fred dansen. Män skulle bära dessa objekt, dansa runt elden och ber Gud, Gard, att upprätthålla fred och enighet bland medlemmarna stam. Prover av dessa kostymer hålls för närvarande på Hoopa Valley Tribal Museum i Kalifornien. Stephen Powers, historiker och ethonographer, konstaterade att kvinnor prästinnor deltog i dansen prydd med polerat snäckskal på halsen.

Korgar

Intrikata, tunn korgar med en mångfald av färger är typiska för Hupa basketry. Dessa korgar serveras en mängd olika behov. Baby korgar tillåtna mödrar att tote runt spädbarn på ryggen. Mindre korgar tjänstgjorde som lock för att skydda kvinnor från solen. Korgar skapades också som tobakspungar och ekollon bunkar.

Cedar planka hus

Arkitekturen och byggnadsmaterial av Hupa hem var unika för kulturen. Det finns fortfarande flera ursprungliga modeller på Hupa reservation. Bostäderna byggdes helt i platt ark av cederträ som överlappade varandra. Allt byggdes från dessa plankor, inklusive väggarna. Upp i taket var lös att anpassa sig till olika klimat under året. Ingången var en liten dörr i hörnet av huset.

Gambling pinnar

Hupa stam medlemmar spelade ett spel som består av många pinnar i olika storlekar. Varje spelare skulle dölja pinnar bakom hennes rygg; de andra spelarna gissade som fastnar de andra höll. Dessa spel pinnar var viktiga för kulturen eftersom de var tänkt som en representation av variabilityen av lycka i livet. Flera komplett, 400-åriga stick set visas på Hoopa Valley Tribal Museum.