mynewspapers.net

Vetenskap projekt om vilken typ av tvätt tvättmedel tar bort fläckar bäst

Vetenskap projekt om vilken typ av tvätt tvättmedel tar bort fläckar bäst


Tvättmedel vanligen kommer som en koncentrerad såpa i form av pulver eller vätska. Det varierar lite från en vanlig tvål, med undantag för ytterligare dofter, olika ämnen för att förbättra hållbarheten av kläder material, och specifika tvål agenter att särskilt fläcken måltyper. Avvägningar mellan möjligheten av ett tvättmedel som lösgör oljor från textil och skador på den textilen göra utformningen av tvättmedel en komplicerad process. Varje dag, annonser tout fördelarna av ett visst tvättmedel framför en annan, men en ansökan av den vetenskapliga metoden kan reda ut de verkliga skillnaderna.

Allmänna överväganden

Viktigaste när du utför ett experiment är att ha en kontrollgrupp, liksom en replikerbar experimental set-up. För en kontroll i detta fall, du kan köra din tvättmaskin med ingen tvål i det över huvud taget, för att testa effekten av maskinens mekaniska åtgärder och varmt vatten på fläckar du har kopplat till ditt tyg material. För reproduktionsförmåga är det viktigt att använda samma typ av material och samma färgning ämne för ett givet försök.

Testa tvättmedel effektivitet

För att testa en mängd rengöringsmedel mot en enda fläck typ på ett enda material, bara tillämpa samma färgning agenten till ett antal av samma typ av tyg prover. Köra tvättmaskinen på samma cykel inställning för varje tvätt-och rengöringsmedel. Alternativt, om du inte vill vara slösaktig av vatten eller energi medan du utför ditt experiment, helt enkelt njuta tar prov i samma koncentration av diskmedel och vatten (samma mängd tvättmedel som vatten) under en viss tid.

Tvätt-och rengöringsmedel koncentration

Liknar det ovan experimentet, skulle det vara möjligt att testa koncentrationen av rengöringsmedel typ (olika volymer av tvättmedel per vattenvolym) på en enda fläck typ. Helt enkelt ställa in olika koncentration bad av samma tvättmedel typ med dukar målat på samma sätt. Graphing koncentrationer och fläck borttagning förmåga olika tvättmedel med olika koncentrationer kan vara informativ om fläcken effektiviteten i din rengöringsmedel.

Material och fläcken typer

I den mest komplicerade och informativ, versionen av detta experiment, gör att ha flera bad av olika koncentration rengöringsmedel för olika fläcken typer på olika material att du kan svara på frågan om vilken typ av rengöringsmedel i vilken koncentration är mest effektiva för att ta bort en viss typ av fläcken på en viss typ av tyg. Se bara till att ha samma metod för färgning din olika tyg typer med dina olika fläcken material och kontrollerar för längden av tid (eller tvättmaskin cykeln) som varje behandling går igenom.