mynewspapers.net

Växternas tillväxt & utveckling med växt hormoner

Växternas tillväxt & utveckling med växt hormoner


Varje aspekt av en växt tillväxt och utveckling regleras av växt hormoner. Växter svara på miljön genom växt hormoner som är organiska föreningar som fungerar som kemiska budbärare. Växt hormoner interagera med vävnader i anläggningen för att orsaka fysiologiska reaktioner som reglerar tillväxt och utveckling. Det finns fem större klasserna av växt hormoner.

Auxin

Auxin är ett plant hormon som styr växtens tillväxt och utveckling för apical dominans. Anläggningens huvudstam spets (apical bud) producerar auxin som främjar celldelning i spets medan det dämpar utvecklingen av sidan grenarna. Auxin främjar också cell töjning och division i alla delar av växten. Frön producera auxin, som orsakar frukt mognar genom att göra cellväggen mindre stel och gör det möjligt att förlänga och växa.

Gibberellins

Gibberellin är ett plant hormon som bryter utsäde dvala, orsakar det att gro och växa. Gibberellins reglerar växtens höjd. En hög koncentration av gibberellin gör anläggningen spinkiga, och för lite gibberellin gör det dvärg. Gibberellin stimulerar blomning i växter och bryter dvala i knoppar.

Cytokinins

Cytokinin är en växt hormon som stimulerar celldelning i alla delar av växten som följer i dess tillväxt och utveckling. Cytokinin produceras i utveckla skott, rötter, frukter och frön från växten, stimulera ny tillväxt. Cytokinin hindrar löv från åldrande och döende (åldras på hösten).

Eten

Eten är en växt hormon som är en gas vid rumstemperatur. Etylengas sprids lätt genom luften. Det orsakar frukt mognad i den anläggning som producerar det och kan mogna annan frukt i närheten. Eten orsakar åldras på hösten i blad och frukter. Det stimulerar frisättningen av cellulase ut i lagret av celler vid basen av en växtdel, som ett löv eller frukt. Cellulase är ett enzym som smälter cellulosa i cellväggen, och detta orsakar anläggningen delen falla från anläggningen.

Abscisic syra

Abscisic syra är en växt hormon som orsakar dvala i växtens knoppar och frön. Abscisic syra stänger anläggningens stomates (små porer i bladen som utbyter gaser) under torkan. Stomata stängningen behåller vattnet i blad och hjälper plantan överlever vattenstress. Abscisic syra fungerar med eten att påskynda abscission.