mynewspapers.net

Vattenkraft fakta för barn

Vattenkraft fakta för barn


Vattenkraft är en fantastisk kraft. Ren (relativt) och förnybara, vattenkraft power är en stor källa till El för människor över hela världen. Producerad av makt och kraft av vatten hindras av dammar, var utveckling av vattenkraft en viktig vetenskaplig prestation av den moderna världen. Det finns många roliga och intressanta fakta om vattenkraft och många resurser för barn och elever som kanske vill lära sig mer om denna viktiga och intressanta ämne.

Vattenkraft är en större källa till världens energi

Enligt uppgifter från National Geographic magazine, är världens största tillverkare av vattenkraft Kina, Kanada, Brasilien, USA och Ryssland. Elektricitet produceras via vattenkraftverk står för nästan en femtedel av den el som konsumeras i världen. Kinas Three Gorges Dam är en av världens största vattenkraftverk, enligt National Geographic; den största i USA är Grand Coulee-dammen i delstaten Washington.

Det finns mer än en typ av vattenkraft

US Energy Information Administration har sammanställt en mängd roliga fakta om vattenkraft för barn på sin webbplats (eia.doe.gov). En av de mer intressanta fakta är att det finns flera typer av vattenkraft. De flesta vattenkraft produceras av vatten flyter genom dammar och snurrande turbiner, men särskilda contraptions placeras ut i havet kan också göra El av rörelse i havets vågor. Också, i vissa områden, skillnaden i temperatur mellan vatten på ytan av havet som har värmt av solen och kallare vattnet nedanför kan utnyttjas för att producera en elektrisk ström, men detta system har ännu inte se några storskaliga tillämpningar.

Vattenkraften är rena, men har miljöpåverkan

Vattenkraften resulterar inte omedelbart i utsläpp av skadliga gaser som förbränning av fossila bränslen gör, men vattenkraft har miljöpåverkan, dock enligt MKB. Dammar byggd på floder för att generera elektricitet kan orsaka förändringar i temperatur och andra egenskaper hos vattnet nedanför dammen. Ibland har dessa förändringar negativa effekter på växter och djur som lever i och längs floden nedanför dammen. Också, MKB påpekar, skadliga växthusgaser som metan och koldioxid, kan bygga upp i vattnet i reservoarer. När dessa gaser släpps kanske de lika mycket av samma gasar skapad av brinnande kol eller olja, säger MKB.

Andra vattenkraft fakta

Barnen kan resa (kidscantravel.com) har samlat lite kul fakta om vattenkraft på sin webbplats. Till exempel, säger barn kan resa vattenkraft har använts sedan tiden för de gamla egyptierna som används energin flödar vattnet till drivhjulen för att mala säd så tidigt som 250 f.Kr. Också, enligt barnen kan resa, ordet "vattenkraft" kommer från det grekiska ordet för vatten: "hudor." Vattenkraft är också det billigaste sättet att producera el.