mynewspapers.net

Varför växter växer bättre i vatten än i mjölk?

Varför växter växer bättre i vatten än i mjölk?


Om du har någonsin vuxit en växt, har du gett den anläggningen vatten för att hålla det vid liv. Men har du någonsin undrat varför växter behöver vatten? Varför kan inte du växa en växt lika bra i, säg, mjölk? Det visar sig att vattnets egenskaper gör det särskilt främjar varaktig växtliv.

Kemisk stabilitet

Har du någonsin lämnade mjölk i kylen för länge, då luktade eller drack det och insåg att det hade gått dåligt? Mjölk förstör eftersom bakterier såsom lactococci och laktobaciller växa i det och konvertera i mjölk laktos till mjölksyra. Mjölk och sedan börjar att skära, ibland även växande mögel. När mjölken har gått dåligt, kan du återställa det till drickbart. Rent vatten, å andra sidan aldrig riktigt skämmer bort eftersom dess kemiska sammansättning inte ändras. Vattnet samlas bakterier eller andra föroreningar som gör det odrickbart, men till skillnad från mjölk, vatten kan alltid renas och återvände till sin naturliga form genom att koka bort orenheter.

Kemiska konsekvens

Alla vattenmolekylerna består av två väteatomer och en syreatom. Rent vatten, avskuren från alla föroreningar, har alltid samma struktur. Mjölk, å andra sidan, består av många näringsämnen, inklusive fett, protein, kalcium och vitamin C. Sin sammansättning varierar beroende på de arter som producerar den, vilken tid på året det produceras och hur mycket behandling har det gått igenom. Även mjölk som kommer från samma kon kan ha en olika make-up från en dag till nästa.

Viskositet

Vatten transporterar näringsämnen genom växter via små rör kallas xylem. För att enkelt flytta genom anläggningen, behöver vatten tunna. Vatten har en låg viskositet--ett mått på en flytande tjocklek--som gör det enkelt för växten att transportera. Mjölk är 1 1/2 till 2 gånger mer trögflytande än vatten, beroende på hur mycket fett är kvar i mjölken. Om växterna transporteras näringsämnen med mjölk istället för vatten, skulle de behöva förbruka mer energi flyttar mjölken. För att visualisera skillnaden, Tänk dig suga honung (en high-viscosity flytande) genom ett sugrör jämfört med soda (en låg viskositet vätska).

Fotosyntes

Fotosyntesen är processen genom vilken växter konvertera koldioxid till ämnen som de kan använda för energi, som glukos. Under processen använder växter solljuset, koldioxid och vatten. Växter kombinerar väte och syre som finns i vattnet med kol från koldioxid att bilda glukos, med lite syre släppt som en biprodukt. Således, den särskilda Atom make-up vatten--två väteatomer och en syreatom per molekyl--ger några av de mest nödvändiga element i anläggning överlevnad. Mjölk skulle inte konverteras nästan lika lätt som vatten.

Att hålla Cool

Om du har någonsin gått igenom gräs tidigt på morgonen, har du förmodligen märkt att det är vått på grund av bildandet av dagg. Senare under dagen, som gräs sitter i solen, torkar det eftersom daggen dunstar. Precis som människor behöver växter bo cool i den heta solen att hålla från att förlora för mycket vatten. Vatten avdunstar hela dagen, serverar samma funktion som svett hos människor. Till skillnad från vatten, mjölk inte avdunstar helt i luften. Mjölk erbjuder inte också samma kylande egenskaper som vatten. De flesta av oss har plaskade oss själva med vatten att svalka en varm dag och sedan låta vattnet avdunstar. Men tänk försöker samma sak med mjölk--usch!