mynewspapers.net

Varför växter sprider sina frön?

Varför växter sprider sina frön?


Växter har utvecklat många olika sätt att sprida sina frön. Många växter har mycket enkel reproduktiva system. Enkla växter som ormbunkar, exempelvis behöver fukt för att flytta sina frön även en kort sträcka. Många blommor helt enkelt släppa sina frön som blomma dör. Dock sprida vissa växter sina frön mycket längre sträckor, så att de faller en lång sträcka från moderplantan.

Utsäde spridning

Utsäde spridning är en term som refererar till hur en anläggning distribuerar sina frön över långa avstånd. Även växter som helt enkelt släpper sina frön som de dör också sprida sina frön, är spridning normalt sett som en metod av vilka växter sprider sina frön mycket längre sträckor. Träden har några av de vanligaste spridning system studeras av forskare, men mindre växter kan ha effektiv spridning metoder också.

Metoder

Wind är en av de bästa spridning metoderna tillgängliga. Växter sprider frön som är lätt nog att flyta fritt på vinden för långa avstånd före. Vissa frön är utrustade med vingar att hjälpa dem fladdrar ner till marken. Andra växter använder vatten för att bära deras frön, och många växter som bor nära vatten ger frön som har vattentäta beläggningar och kan flyta. Andra växter försöker göra sina frön attraktiv för fåglar och andra djur så de kommer att ätas och sedan gått ut med avfallet på en annan plats. Andra frön är klibbig så de kommer att hålla fast vid håret av passerar djur.

Överväxt

En primär orsak till utsäde spridning är överväxt. Växter, särskilt höga växter som träd, behöver så mycket solljus som de kan för att överleva. En planta kan inte enkelt växa upp i skuggan av den överordnade träd, där solljus blockeras av bladen redan det, och vatten och näringsämnen i marken är redan tagna av andra, mer etablerade träd. Spridning tar dessa frön längre bort till sin egen plats i solljus och jord.

Optimala förhållanden

Ibland är det inte konkurrens som är problemet för utsäde, men precis rätt odlingsförhållanden. Äldre växter kan överleva i områden där plantor kan kämpa för att leva. Spridning kan frön att flytta till platser där bättre odlingsförhållanden finns, åtminstone tillfälligt. Flera koner av träd, till exempel öppna endast efter bränder, när undervegetation är avmarkerad och marken har varit befruktas av resterna av andra träd. Hand i hand med detta är rätt timing. Frön kan behöva resa tills varmare temperaturer kommer och tillåta dem att gro..

Spridning

Frön, liksom andra produktiva metoder på jorden, hjälp arten överlever genom att sprida det i hela världen. Den längre bort utsädet reser från moderplantan, desto säkrare arten är. Ett tätt klampade avsnitt av träd kan lätt förstöras av sjukdom, växtätare eller naturkatastrofer. Men många olika delar av växter över ett brett avstånd kan överleva dessa problem lättare som en art.