mynewspapers.net

Varför tänder gulnar med tiden?

Varför tänder gulnar med tiden?


Gulfärgning av tänderna är något alla ansikten och något nästan alla av oss är oroliga. Gula tänder är tyvärr i princip oundvikliga. Tid, mat och vår miljö leda till gulfärgning av våra tänder, och det finns lite någon av oss kan göra för att förhindra denna oundviklighet. Ge inte upp hoppet, dock, för det finns några åtgärder du kan vidta för att bromsa detta faktum.

Faktorer

En av de främsta orsakerna till tänder gulnar är de saker som vi lägger i våra munnar. Kaffe och te är två stora fläcken som orsakar drinkar, som är cola. Tobak, både tugga och rökning, kan leda till gulfärgning av tänder. Slutligen, hur vi borsta våra tänder och hur ofta vi borste och tandtråd kan leda till gula tänder. Frekvent tandborstning och tandtråd är bättre för dig.

Hälsa

Det finns flera sjukdomar som kan orsaka tänder att bli gula, svart eller brun. Dessa sjukdomar drabbar tycker emalj--tänder--hård yta eller dentin, materialet under emaljen. När något av dessa material ändras, påverkar färgen på dina tänder. Också, vissa former av kemoterapi, som huvudet strålning, kan leda till missfärgade tänder.

Läkemedel

Det finns två används ofta läkemedel kända för att missfärga tänderna på barn som fortfarande utvecklas: tetracyklin och doxycyklin. Vissa munnen sköljningar och tvättar, som de som innehåller klorhexidin och cetylperidinium, också leda till gula tänder. Antihistaminer, blodtryck mediciner och vissa antipsykotika har varit känt att missfärga tänderna.

Natur

Tyvärr har arbetar tiden själv mot dig. Ju äldre man blir, desto mer av den yttre emaljen blir nöts bort. När detta händer, börjar dentin, som är naturligt gul, visas. Också, vissa människor föds med starkare eller tjockare emalj, tack vare deras genetik.

Kemikalier

Fluor kan orsaka tand missfärgning. Fluor finns i vatten, även om nivåerna är tänkt för att förbli låg nog att detta är inte ett problem. Fluorid behandlingar, fluor tandkräm och fluor kosttillskott kan alla leda till tand missfärgning. Vissa dentala material, såsom de som innehåller silver sulfide, kan orsaka dina tänder att visas grå eller svart.