mynewspapers.net

Varför gavs tatueringar under förintelsen?

Varför gavs tatueringar under förintelsen?


Förintelsen var en avskyvärd händelse i historien av världen. Under andra världskriget, Nazityskland godkända miljoner judiska människor tas från sina hem och skickas till koncentrationsläger, där de torteras, arbetade ihjäl eller dödades i gaskamrarna. Många dog också från sjukdomar som kolera. Överlevande minns många fasor och förödmjukelser, en av dessa är tatueringen som var märkta på underarmarna av fångar i Auschwitz.

Varför tatueringar gavs

Fångar i Auschwitz fick ett serienummer vid ankomsten. Om de skulle sättas till döden omedelbart, utfärdades de inte en numrera; endast de bedömer passform för arbetet hade en följetong antalen sytt till sina uniformer. Eftersom de dödats eller dött på annat sätt, kunde myndigheterna inte identifiera kropparna efter deras kläder togs bort. Därmed grundades bruket att tatuera fångarna 1941. Tatueringen var initialt placeras på vänster sida av bröstet och flyttade senare till den inre underarmen.

Hur tatueringar gavs

Den första metoden av att tatuera för Auschwitz fångar var en metallstämpel som hade lös nummer. Stämpeln kunde slås en gång på huden och lämnar ett blödande sår, som de gnuggade outplånligt bläck. Detta användes när tatueringar placerades på bröstet. Senare, en nål som bildade numrerar med en serie av små punkteringar användes och platsen för tatueringar ändrades till underarmen.

Följetong antalen

Nummer tatuerat på fångarna följde ett allmänt mönster med olika serier av siffror. Nazisterna ville undvika siffror blir för lång, så att de placeras en A- eller en "B" i början av tal och började serien, slutar oftast på 20.000. I 1943 fick Gypsy fångar som anlände till lägret serienummer som hade "Z" i början. Nazisterna gav över 400.000 serienummer till fångar under kriget.

Efterdyningar

Tatuering på underarmen en koncentrationsläger överlevande är en ständig påminnelse om det lidande som de utstått under kriget. Tatueringar var där för identifiering, men blev också en metod för förnedring fångarna. Årtionden sedan kriget inträffade, har tatueringen blivit en symbol för nazistiska brutalitet.