mynewspapers.net

Varför blir koldioxid brandsläckaren horn kallt?

Varför blir koldioxid brandsläckaren horn kallt?


Om du har en brandsläckare koldioxid, bör du vara medveten om att när den avfyras, horn brandsläckaren blir extremt kall. Kyla egentligen hjälpa inte släckte elden--koldioxid faktiskt gör jobbet av kväva lågorna. Snabb kylning, men kan ge dig en kall bränna om du försöker hålla brandsläckaren genom munstycket under användning.

Första lag

Anledningen till varför munstycket blir kall så snabbt är relaterad till den första huvudsats--den inre energin för ett system som är lika med mängden värme som det fått plus arbete på den. Du kan se detta i praktiken om du någonsin har använt en cykelpump, som när du pumpar mycket snabbt kan enheten börjar att värma upp, även om ingen värme har överförts till systemet. Genom att trycka på pumpen handtaget, du arbeta på luften inuti, öka sin inre energi.

Brandsläckare med kolsyra

Koldioxiden inuti din brandsläckare är ett extremt högt tryck. När du skjuter brandsläckaren, du kan gasa att fly genom munstycket och som rinner ut det expanderar snabbt, utför arbete på den omgivande atmosfären i processen. Eftersom det fungerar dess inre energi minskar, så det blir kallare. Skillnaden i tryck mellan insidan av brandsläckaren och den omgivande atmosfären är hög, så den kylande effekten ganska slående.

Adiabatisk Process

Om en adiabatisk process är en där ingen värmeenergi överförs mellan systemet och dess miljö. Utvidgning av gasa är som det flykter från brandsläckaren så snabb att du kan ungefärliga resultaten genom att beskriva denna process som adiabatiskt, även om faktiskt värmen överförs mellan miljö och gasen som gasen värms upp. För en adiabatisk process är mängden arbete som utförs av gas som lika med förändringen i dess inre energi.

Metall Horn

Det är inte bara den koldioxid som blir svalare--den svalnar snabbt dess omgivningar. Molekyler i omgivande luft och atomer av metall i horn kolliderar med molekyler av kall koldioxid, överföra energi till det och orsakar det gradvis värma upp. Metall i munstycket är en utmärkt ledare av värme, så det kan snabbt överföra värme till koldioxid. Det är därför den metall hornen känns så kallt - koldioxiden är kallt och metallen snabbt förlorar värme till den.