mynewspapers.net

Vad vallört som kan användas för

Vad vallört som kan användas för


Vallört är en härdig perenn ört. Denna upprätt lummiga planta blommor från maj-först nedgången frost med blå, gula eller vita blommor. Varje vinter vallört växten dör till rötterna bara att dyka upp igen på våren. Vallört växer till en höjd av 3 till 5 fot. Vallörts naturliga habitat är längs strömmen och i fuktiga ängar. Grekerna upptäckte denna ört är läkande egenskaper runt 400 B.C.E. Det har varit en huvudkomponent i naturmedicin i århundraden.

Läkemedel

Slipa upp färska vallört Bladen i en mixer för att skapa en kompress. Applicera blandningen på blåmärken, externa sår och sår. Vallört innehåller allantoin som främjar cell- och tillväxt. Sår läker snabbare när föreningar som innehåller allantoin används. Vallört förstör bakterier som orsakar infektioner. Brant torkade vallört blad eller grunden vallört rötter i varmt vatten. Inte koka vallört, eftersom höga temperaturer förstöra allantoin. Denna blandning kan användas till förmån för fotsvamp, Liggsår, brännskador, insektsbett, eksem, psoriasis och stukningar. Vallört oljor och krämer bör endast användas för mindre än 10 dagar.

Varning

Vallört innehåller pyrrodizidina alkaloider som är giftigt för levern. Pyrrodizidina alkaloider kopplade till veno-ocklusiv leversjukdom, som är kontrakterade genom muntliga matsmältningen. Dessa alkaloider kan leda till döden. Ta inte vallört och andra örter som innehåller pyrrodizidina alkaloider muntligen.

Historia

Vallört användes historiskt som en behandling för gastrointestinal sjukdom. På grund av dess pyrrodizidina alkaloider, men förbjudit FDA försäljningen för internt bruk 2001.

Kosmetiska

Lägga till vallört lotioner och krämer för att främja nya celltillväxt det fördelar hud hälsa. Lägga till vallört i ett varmt bad att lugna och mjuka upp torr hud.

Odling

Sprida vallört av utsäde, roten division eller sticklingar. Välj anläggning var klokt. Vallört är svårt att bli av med när det är etablerat. Plantera roten divisioner ca 3 feet apart i bördig jord. Vallört har växa i full sol.

Skörd

Skörda nya blad under våren och rötter under vintermånaderna. Både blad och rötter kan torkas och sedan lagras i en lufttät behållare. Förvara behållaren av solljuset för att förlänga hållbarhetstiden för den torkade vallört.