mynewspapers.net

Vad slags reaktion händer med saltsyra & Alka-Seltzer?

Vad slags reaktion händer med saltsyra & Alka-Seltzer?


Alka-Seltzer har funnits i årtionden, och så har dess bekant "plopp fizz" jingle. Reaktionen av saltsyra med Alka-Seltzer är faktiskt mycket samma reaktion som ger Alka-Seltzer dess fizz när släpps ned i ett glas vatten. Så att lägga till saltsyra till Alka-Seltzer påskyndar en reaktion som redan händer.

Alka-Seltzer

Alka-Seltzer tabletter har tre huvudsakliga ingredienser. citronsyra, natriumbikarbonat och Aspirin. Aspirin är Bayer handelsnamn för acetylsalicylsyra eller ASA, ett populärt smärtstillande medel. Natriumbikarbonat är en kemikalie med formeln NaHCO3, och är mer känd som bakpulver. Citronsyra är en organisk kemiska som finns i många citrusfrukter citroner och limefrukter. Som namnet antyder, är det surt, men det inte är lika stark som saltsyra.

Syror och bikarbonat

När natrium bikarbonat blandas med en syra, sker en kemisk reaktion. Denna reaktion är Startat av vätejoner (H +) som syran producerar, och bryter natriumbikarbonat till molekyler av koldioxid (CO2) och vatten (H2O). Vid rumstemperatur är koldioxid en gas, så reaktionen ger massor av fizzy bubbles. Ekvationen för denna reaktion är NaHCO3 + H + -> Na + + H2O + CO2. I Alka-Seltzer ger citronsyran H + när upplösta i vatten, så Alka-Seltzer fizzes så snart det börjar lösas upp.

HCl och Alka-Seltzer

Saltsyra är en kraftfull sur lösning av upplösning gas väteklorid (HCl) i vatten. HCl löses i vatten ger en mycket hög koncentration av H + joner. När denna syra tillsätts Alka-Seltzer tabletter, H + redan i saltsyralösning kommer omedelbart reagerar med natriumbikarbonat precis på samma sätt som citronsyra gör och producera samma produkter: vatten och koldioxid. Också, innehåller lösningen natrium (Na +) från bikarbonat och klor (Cl-) från HCl, som är motsvarigheten till koksalt (NaCl) löst i vatten.

Liknande reaktioner

Det finns många liknande reaktioner som används för nöje eller utbildningsändamål, eller bakning. En favorit klassrummet eller kök experiment är att blanda vinäger och bakpulver, ibland med lite tvål, för att producera massor av skum. Vinäger är en utspädd lösning av en annan sura Organisk kemiska--ättiksyra--så denna blandning kommer att producera massor av koldioxid och bli mycket läsk. Sura ämnen såsom grädde av tandsten läggs också till bikarbonat att producera koldioxid vid bakning.