mynewspapers.net

Vad orsakar Vinca till vissnesjuka?

Vad orsakar Vinca till vissnesjuka?


Årliga vinca (Catharanthus roseus), även kallad Madagaskar periwinkle, odlas i soliga, varma platser i trädgården för en attraktiv display av mörka blad och fem petaled blommor. En tropisk perenn, frosten dödar växten så är det oftast används som en sommar årliga i USA. För hälsosam tillväxt, plantera vinca var det mottar minst 6 timmar för direkt solljus i en mycket väldränerad jord. Många moderna sorter (som växter i Nirvana eller Cora serien) visar förbättrad motståndskraft mot sjukdomar beror på luftfuktighet och övervattning.

Lite vatten

Även om mycket torka, vinca växter är känsliga vissnar när deras rötter inte är etablerade. Plantor som transplanteras in i trädgården kräver bevattning för att upprätthålla en fuktig jord för rötterna att växa ut i den omgivande marken. Även mogna växter gula och vissna om den utsätts för långvarig torra markförhållanden, särskilt i sandiga trädgårdsjord eller när växer i behållare eller hängande korgar. Fokus på hålla jorden fuktig, alltid undvika övervattning eller skapa en fuktig jord.

Phytophthora antenn Blight

Phytophthora jord-burna svamparter som anställa förödelse på vinca, särskilt när den omgivande luftfuktigheten är hög, i jorden fuktig och det finns liten luftcirkulation. Vinden sprider sporer eller döda infekterade blad runt för att infektera nya trädgård områden. Bladen vissnar men mer märkbar istill s den vissnande eller kollaps av hela stammar, enligt Connecticut jordbruks Experiment Station (CAES). För att förhindra ett utbrott, undvika vätning blommor och blad av vattning tidigt på dagen, och snabbt ta bort gamla blommor från marken för att hålla området sängen ren. Att ta bort vissa växter eller filialer att öka luftflödet bland växterna hjälper, också.

Roten ruttnar

Rotröta är också orsakas av svampar. CAES nämner svamp grupp Rhizoctonia, medan University of Kentucky listar Botrytis som syndarna. Art Phytophthera parasitica orsakat stam och rot ruttna på ett test-säng i vinca i Florida, som anges i ett nummer av förfarandena i Florida Horticultural Society. Dessa svampar orsaka hängande blad, gulnande och sedan en total kollaps av anläggningen vid basen. Kontroll är svårt när rotröta yttrar, så att förebyggande åtgärder är nödvändiga. Utrymme växter ordentligt och vatten i marken, inte blöta löv, stjälkar eller basal korsningen av rot och stjälkar på marknivå. CAES nämner för att vara särskilt av övervattning i tunga (lera eller loam) jord.