mynewspapers.net

Vad orsakar pins & nålar i fingrar & tår?

Vad orsakar pins & nålar i fingrar & tår?


Känslan av dina fingrar eller tår falla sovande, eller att bli spetsade av hundratals stickningar, kallas parestesi. Tillståndet påverkar generellt händer och fötter, även om dina lemmar kanske upplever det, också.

Symtom

Parestesi börjar med domningar i fingrar och tår. Siffrorna kan känna mycket tunga och vara svårt eller smärtsamt att flytta. När du flyttar dem, känner du ofta en känsla av "stickningar"--prickande och stickningar. Efter att du flyttat ett tag, fingrar och tår generellt känna mig normal igen.

Orsakar

Den vanligaste orsaken till parestesi är en minskad blodtillförsel till en nerv eller överdrivet tryck på en nerv. Alkoholkonsumtion, vissa mediciner och andra giftiga ämnen kan orsaka parestesi. Om du har haft nervskador, är du mer benägna att ha parestesi. Karpaltunnelsyndrom, där en nerv är anhållna, kan orsaka parestesi åtföljd av smärta.

Sjukdomar

Parestesi kan indikera att en person har diabetes, hypothryoidism eller multipel skleros. Diagnos sker genom att söka efter underliggande symtom. Sjukdomshistoria, fysiska prov och laboratorietester är nödvändiga för en korrekt diagnos.

Allvar

En hand somna ibland bör inte anledning till oro. Men om detta inträffar ganska ofta, och du inte har diagnostiserats med en sjukdom som kan orsaka detta, kontakta din läkare. Stickningar kan tyda på en odiagnostiserad problem.