mynewspapers.net

Vad orsakar krackelering av glasfiber paneler?

Vad orsakar krackelering av glasfiber paneler?


Vid reparation av en glasfiber panel, undersöka sprickor i ytbeläggningen för att fastställa orsaken till skadan. Glasfiber paneler består av en förstärkande kärna av vävd glas trådar överdrag i ett lager av polymer harts, eller gelcoat. Agera som en kosmetisk och skyddande beläggning, och vanligtvis omkring 1/32 inches tjock, ger gelcoaten ingen struktur till panelen. Krackelering uppstår när stam sprickor i gelcoaten men lämnar glasfiber under oskadad.

Tjocka Gelcoat

Sanna krackelering, ofta kallas "alligatoring," visas som ett slumpmässigt mönster av fina sprickor i gelcoaten. Den förekommer ofta på äldre glasfiber paneler, särskilt från 1960- och 1970-talet, när tjocka tillämpningar av gelcoaten var vanliga. En tjock gelcoaten motstår böjning, blir allt mer sprött över tiden, och kan spricka när temperaturvariationer av varmt och kallt väder orsakar expansion och kontraktion av panelerna. Påverkar endast beläggning, är sanna krackelering lättare att reparera än problem i panelen struktur.

Strukturella problem

Gelcoaten är mindre flexibla än inre glasfiber kärnan. Om panelen är installerat utan adekvat stöder bifogas, eller om det finns för få strukturella laminat i kärna ur, sedan böjer draghållfasthet eller tryckkraft panelen, knakande yttre beläggning näven. Stress sprickor i gelcoaten orsakas av strukturell svaghet visas som "gångjärn sprickor" eller parallella linjer. Alligatoring mönster--som liknar verkliga krackelering, men är större i skala--anger ofta en svag kärna av böjning och separera lager. Stelna eller förstärka panelen först innan reparation gelcoaten.

Felaktig harts

Under tillverkning skapar felaktig härdning av gelcoaten ytan sprickor som har ett mönster som liknar verkliga krackelering. Om beläggningen botemedel för snabbt, på grund av varma förhållanden under tillverkning eller från att lägga till för mycket katalysator, kommer hartset bota felaktigt och krympa. Detta ökar stress gelcoaten, att sätta den i spänning och gör det mer sannolikt att knäcka i framtiden. Bota hartser långsamt, antingen från låga temperaturer eller för lite katalysator, försvagar den hartser, orsakar sprickor strax efter att vara borttagning från mögel.

Punkt inverkan

Om inte sant slår krackelering, men ofta förvirrad med det radiella-formade sprickor i gelcoaten form någonstans en koncentrerad last panelen glasfiber. Närmare granskning av mönstret avslöjar riktning mot stress: en bullseye mönster av koncentriska cirklar indikerar frontalkrock med storleken på den inre cirkeln avser storleken på objektet var slogg det med. Starburst eller "spider" sprickor resultatet från en effekt på baksidan av panelen, som flexar gelcoaten utåt i draghållfasthet stam ett distinkt mönster av sprickor.