mynewspapers.net

Vad orsakar illamående efter att ha ätit?

Vad orsakar illamående efter att ha ätit?

Illamående

Illamående efter att ha ätit kan vara relaterade till försvar mot matförgiftning, läkemedelsbiverkningar, sjukdom eller motion. Det är en subjektivt obehaglig vågliknande känsla, som kan utmynna i kräkningar. Det finns flera skäl att illamående min uppstå. Exempelvis utsätter födointag människor för möjlig viral och bakteriell infektion, allergi och Födoämnesintolerans. Bortskämda livsmedel lukta härsken eller surt. Bortskämda livsmedel kan också smaka bitter, men lukt och smak alltid upptäcka inte bortskämd eller dålig kvalitetsmat. Illamående, kräkning och diarré hjälpa befria mag-tarmkanalen av intagna toxiner, och illamående spelar en roll i en konditionerat svar att undvika att äta stötande ämnen. Kräkningar tömmer skadliga kemikalier från tarmen.

Matförgiftning

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uppskattar att 76 miljoner mat besläktade sjukdom fall inträffar i USA varje år från livsmedel förorenat med E. coli, salmonella, hepatit A, Campylobacter, Shigella, Norovirus och Listeria. På årsbasis är ca 325.000 människor in på sjukhus med en diagnos av matförgiftning och 5 000 dör. Gröna bladgrönsaker, ägg och tonfisk är de mest riskfyllda livsmedel reglerat av amerikanska Food and Drug Administration (FDA).

Träning

Hög och låg intensitet motion omedelbart efter att ha ätit och innan du äter orsakar illamående. Illamående är större under träning när hungrig. Det finns ingen skillnad i illamående upplevs av män eller kvinnor medan du tränar. Illamående efter att ha ätit var större under högintensiv träning än under lågintensiv träning.

Graviditet

Graviditet-inducerad illamående och kräkningar efter att ha ätit under den första trimestern av snabba fostrets tillväxt beror på utvecklingen av fostrets centrala nervsystemet. Det framkallande fostrets centrala nervsystemet är mycket mottagliga för toxiner. Gravida kvinnor är picky eaters under den första trimestern undvika kött och fiskprodukter, som är mer benägna att innehålla patogener som kan skada fostret. Illamående och kräkningar efter att ha ätit under den första trimestern är en normal företeelse under graviditeten.

Läkemedelsbiverkningar

Cykliska kräkningar under kemoterapi eller som en bieffekt till medicinering är mystisk eftersom det är okänt vad som bestämmer de tidsmässiga mönsterna. Kemoterapi eller droger möjligen signaler neurala system som modulerar illamående svaret. Anti-inflammatoriska läkemedel lindra smärta men kan irritera slemhinnan i magen, vilket kan lindras med antacida. Antibiotika och andra läkemedel orsaka illamående när det tas på fastande mage.

Fysiologiska orsaker

Det autonoma nervsystemet med utgångar av svettning, salivering, gastric funktion och ofta vasokonstriktion är nära sammankopplad till nervbanor för illamående och kräkningar. En gemensam neurala väg för illamående har inte lokaliserats. Forskning vid National Institute of Health visar att hjärnstammen system för respiration, hjärt-kontroll och svälja är inblandade i illamående och kräkningar. Dessutom den respiratoriska nätverk och sensoriska banor för illamående och kräkningar är involverade i gut-hjärnan kommunikation, men neurala kretsar som genererar illamående är fortfarande okänd.