mynewspapers.net

Vad orsakar gallsten hos hundar?

Vad orsakar gallsten hos hundar?


Hund, lik deras mänskliga följeslagare, har gall blåsor, liten, ballong-formad organ som lagrar galla levern skapar. Galla flödar från levern via en gallgången in i gallblåsan, sedan ut genom en annan kanal in i de små tarmarna, där det stöd i matsmältningen. När det uppstår problem med gallan och dess flöde, kan gallsten utvecklas. Mindre raser, som miniatyr Schnauzer och poodles, är mer benägna att utveckla gallsten, enligt PetMD.

Gallsten symtom

Gallsten i hundar bildar ofta när gallblåsan inte korrekt flytta galla in i de små tarmarna, vilket resulterar i en uppbromsning av gallan i gallblåsan. Gallsten kan orsaka inflammation i gallblåsan, blockerar gallgångarna. Som kan orsaka hepatit och urholka den gallblåsa väggar. Kräkningar, håglöshet, är gulsot, buken känslighet och diarré symtom en veterinär måste behandla. Behandlingen innefattar vanligtvis antibiotika och sten-upplösning läkemedel, säger veterinär Dr Tracy Dewhirst.

Gallsten bildas

En hunds gallblåsa primära funktion är att lagra och transportera galla. Om gallan blir "övermättad" med kalcium, pigment, kolesterol eller andra sekret, gallsten form, enligt PetMD. Tumörer och rutinmässig avgivande av döda celler kan också orsaka gallsten. Gallsten består främst av galla, kalcium, protein, salter och kolesterol inlåning. Om stenarna orsakar hälsoproblem hund, får en veterinär utföra blodprover för att kontrollera enzymet nivåer eller ge hunden ett ultraljud att bedöma den gallblåsa skick. Mediciner som lös upp gallsten och öka galla flöde normalt ordineras.

Diagnosen

Gallsten i hundar vanligtvis orsakar inte några obehag eller medicinska problem. De upptäcks ofta när hunden får en röntgen eller ultraljud för en annan fråga, säger Dewhirst. Gallsten kan dock utvecklas som ett sekundärt problem som härrör från en tidigare infektion eller orsaka inflammation i gallblåsan som leder till infektion. Om gallsten bli problematisk för hunden och infektion är diagnosen, rekommenderas vanligen en runda av antibiotika.