mynewspapers.net

Vad orsakar en vit belagd tunga i barn?

Vad orsakar en vit belagd tunga i barn?


Om du har märkt en vit beläggning på barnets tunga, du kan vara berörda-- och rättmätigt så. Även om de flesta vita beläggningar på grund av ofarliga förhållanden, kan andra orsaker till vit tunga vara farliga, men behandlingsbar. Utseendet på beläggningen är nyckeln till att identifiera dess orsak.

Muntorsk

Kanske är den vanligaste orsaken till en vit belagd tunga i barn oral thrush eller candidiasis. Det verkar som vita fläckar, som ofta visas ostmassa-liknande, liknar den konsistens och utseende på keso. Spädbarn och små barn har ofta detta tillstånd, som orsakas av en ansamling av jäst organismer i munnen.

Uttorkning och feber

Uttorkning och feber kan torka ut saliv som badar ditt barns tungan. När tungan är torrt, många celler nära ytan tärningen och fastna mellan papiller. Det är viktigt att se till att ditt barn är att dricka mycket vätska, oavsett om den vita beläggningen är på grund av uttorkning eller feber.

Inflammatorisk sjukdom

Oral lichen planus är en autoimmun sjukdom, vilket är oftast kroniska. Det orsakar vita fläckar visas på kinderna, och ibland på tungan och andra områden i munnen. Även om det kan vara smärtsamt eller obehagligt, kan oral lichen planus vanligtvis behandlas med medicinering eller huskurer.

Ofarliga förhållanden

En vit tunga beläggning kan också resultera från godartade, eller relativt ofarliga, villkorar. Geografisk tunga är ett tillstånd som visas som släta röda fläckar varvas med en vit beläggning. Detta är relativt ofarliga, kan det orsaka visst obehag. Leukoplaki, ett tillstånd där vita fläckar form på insidan av ditt barns mun, är oftast godartade, också, men i sällsynta fall kan markera ett tidigt stadium av cancer. Dessutom, om ditt barn tar vissa mediciner eller överdrivet andas genom munnen, orsaka antingen en vit beläggning på tungan.