mynewspapers.net

Vad orsakar blå grön skum i stål skära havre?

Vad orsakar blå grön skum i stål skära havre?


Ingenting gör en skål med rykande heta stål klippa havregryn mindre aptitlig än en tunn film av blågrön skum bubblar upp till ytan. Medan vissa skyller skämtsamt färgförändring på havre av irländskt ursprung, en studie utförd i 2009 visar att den verkliga orsaken har ingenting att göra med vilket land Havre kommer från. Det faktiskt har en grundligt vetenskapliga förklaring och avslöjar att fenomenet, medan fula, inte är skadligt att konsumera.

Fenomenet

OAT ätare runt om i världen rapporterar ibland märker förekomsten av gröna skum på toppen av potten när matlagning stål skär havre på toppen av deras kaminer. Skummet visas under tillagningen efter vattnet har nått sin kokpunkt. Spisar reagera med ett förståeligt mått på larm och en allmän önskan att äta havre.

Alkaliska påverkar

Forskare vid USDA-ARS vete kvalitet laboratoriet på campus i North Dakota State University har genomfört en studie i 2009 som fann att skummet kan vara gröna, blå och även grön-blå-brun i färgen. Dock de identifierade orsaken och fast besluten att fenomenet inte är skadliga och att konsumera havre inte resulterar i förgiftning, delirium eller dödsfall. Genom att extrahera färgen med metanol och högtrycks kromatografi, fann forskarna att stål skära havre kan vända brun-grön eller ens blå-grön färg när de är kokta i alkaliska förhållanden. Alkaliska förhållanden uppnås när vattnet brukade laga havre har en pH-balansen i 9 till 12.

Fenoliska syra närvaro

Forskarna fann också att förekomsten av fenoliska syra eller avenanthramide i stål skära havre kan orsaka irriterande färgförändring under tillagningen. När 50mm eller mer av NaHCO(3) förekommer i vattnet där de stål skära havre matlagning, blir vattnet alkalisk. Som koldioxid bränner bort under tillagningen, förblir negativ, OH(-), ion som leder direkt till udda färger havre. Fenoliska syra tillsätts ibland havre när bakpulver är närvarande vid fabriken under bearbetning.

Bra vatten

Inom parentes, fann forskarna att som lite som 10 delar per miljon (ppm) av järn eller Fe(2) i vatten kan också orsaka havreprodukter vända grågröna under tillagningen. Eftersom så mycket som 50 ppm av järn finns i färsk pumpas vatten väl, människor som lagar stål skära havre med bra vatten kan vara mer benägna att uppleva fenomenet med grönt skumgummi under matlagningen dem. Fenomenet kan dock undvikas genom att låta väl färskvatten att sitta under normala atmosfäriska förhållanden i några timmar innan tillagning.