mynewspapers.net

Vad man ska mata en katt som förlorat sina tänder

Vad man ska mata en katt som förlorat sina tänder


När katter blir äldre, förlorar många av dem sina tänder. För vissa katter är det en del av den naturliga åldringsprocessen. För andra, kan detta innebära att det finns ett hälsoproblem, såsom parodontit. Oavsett anledningen till din katt förlorar sina tänder, kan han fortfarande äta en näringsmässigt sund kost genom att byta livsmedel eller ändra några av sina favoriter att göra dem lättare att äta och smälta.

Våt mat

Göra övergången till våt mat om din katt har problem med att äta sin vanliga mat. Undvik att ändra din kattens kost för ofta eftersom det kan störa hans mag-tarmkanalen. Många katter klarar väl ändra från torrfoder till våt mat. Du kan hitta din katt bara slicka upp såsen från våt mat, dock, och lämnar köttet efter. Om din katt gör detta och du har frågor om sin kost, överväga hackning eller mosa den våt mat i ännu mindre bitar.

Torka mat

Mata din katt torka mat om det är hans favorit. Många katter utan tänder utveckla härdade tandkött och kan fortfarande äta deras favorit livsmedel utan incidenter. Vissa katter, dock kan tillgripa svälja deras kibble helt, vilket kan leda till matsmältningsbesvär eller uppstötningar. Gör torra livsmedel lättare för din katt att äta genom att lägga till buljong eller vatten för att fukta det. Om din katt fortfarande har problem, placera maten i en mixer eller matberedare med en liten mängd vätska för att fukta och puls tills maten är en hanterbar, mjukare konsistens. Undvik att använda mjölk som moistener, som kan störa din katts matsmältningssystemet på grund av felint laktosintolerans.

Var inte orolig

Enligt Dr David Leader på Tofss School of Dental Medicine, bör inte kattägare vara alltför bekymrad om deras husdjur har förlorat sina tänder. Feline tänder, säger han, var avsedda för riva i kött och inte bita i torka kibble. Om din katt äter våt mat, torka mat eller en kombination av båda, vara säker på att din tandlös feline kommer inte svälta. Om din katt förlorar sin aptit, dock bör du ha honom undersökt för att se om det finns ett underliggande problem.