mynewspapers.net

Vad ger på malar?Lepidoptera--menande "fjällande bevingade"--är den animaliska ordning som består av fjärilar och malar. Det finns tusentals arter av fjärilar, delades i två grupper: makro-malar och mikro-malar. Mal lever i olika biotoper, däribland bergen, trädgårdar, skogar, kärr och sanddyner. Tre arter av fjärilar som skadar de flesta hem är kläder nattfjärilar, bruna huset nattfjärilar och shouldered Vithus moth. Dessa nattfjärilar dras ofta till objekt i eller nära bostäder.

Mattor

Många nattfjärilar, som shouldered Vithus mal, lockas till damm och andra damm som partiklar. Ofta samlar dessa partiklar i eller under mattor, orsakar mal larver att äta genom mattan att komma till föda. Några nattfjärilar är också intresserade av mat och urin rester på mattor och om material inte är ordentligt rengjorda, nattfjärilar kan förstöra mattor att komma till källan av mat.

Kläder

Nattfjärilar tenderar att tugga igenom kläder av samma skäl som de tugga genom mattan. Yllematerial lockar särskilt mal, och om materialet är målat med livsmedel, urin och svett, nattfjärilar lockas ännu mer. Mal larver, inte vuxen nattfjärilar, är allmänt ansvariga för att äta genom tyget. Kvinnliga nattfjärilar lägger sina ägg i de tyger som hon vet kommer utgör föda för larverna.

Förvaringsutrymmen

Förvaringsutrymmen attrahera andra fjärilar, som bruna huset mal. Dessa utrymmen är mörka, så att mal larver att växa snabbare. Larverna är känsliga för stora mängder ljus och lagring utrymmen särskilt mataffär och pentryn, eftersom de erbjuder både mörker och mat källor för nyfödda nattfjärilar.

Ljus

Nattfjärilar använda månen som en sorts global positioning system. När de flyger, hjälper månen dem att hitta riktningen. Eftersom månens ljus är en optisk oändlighet, hitta vilket innebär att månen är långt borta nog att dess strålar av ljus är alla parallella i ögonhöjd, nattfjärilar riktning med hjälp av dess beständighet. Dock med uppfinningen av artificiellt ljus dras många nattfjärilar till ökat ljusstyrka. De använder konstgjorda belysningen för att styra sig själva och eftersom de är mycket närmare än månen nattfjärilar, nattfjärilar flyga ofta direkt till ljuskällan.