mynewspapers.net

Vad dödar tallar?

Vad dödar tallar?


En mängd olika skadedjur och sjukdomar kan leda till döden av olika pine trädslag i USA. White Pine Blister rost och Pitch kräfta är två omfattande och välkända sjukdomar som kan orsaka döden av pinjeträd. Pine Borer skalbagge och Sirex Woodwasps är kanske för närvarande de mest kända mördare pine tree skadedjur i USA.

White Pine Blister Rust

White Pine (eller Whitebark Pine) Blister rost har dödat omkring 50 procent av den vita tallarna i Klippiga bergen sedan det introducerades av misstag av importerade virke i början 20th century, och har dödat mellan 85 och 95 procent av Whitebark tallar i Glacier National Park.

Pitch kräfta

Pitch kräfta upptäcktes först i Kalifornien 1986. Sjukdomen har varierat för att inkludera många arter av infödda Monterey furu och har hoppat till ett nytt släkte med senaste angrepp av douglasgran. Pitch kräfta svampen har isolerats från flera skalbagge art (inklusive twig skalbaggar och gravör skalbaggar) som är misstänkta som vektorer, mycket som Pine Borer och Sirex Woodwasp bär patogener. Men skalbaggen djurart i Pitch kräfta sprids inte verkar göra tillräckligt skador på egen hand för att leda till döden, som göra Pine borr och Woodwasp.

Pine Borer skalbagge

Den ökända Pine skalbagge eller tall Borer gör sin skada genom tråkigt i stammen av pinjeträd att lägga sina ägg, som kläcks till larver det ytterligare tunnelen i inre av trädet. Skalbaggarna också införa en blå-bets svamp som kan vara dödliga. Pine skalbaggar har dykt upp på en 20-årig naturliga cykel, förmodligen i århundraden, men nu ökar sitt sortiment och påverkan som värmande klimat öka deras naturlig beboende geografiska område och betona tallar genom varma vintrar och torka. AgriHouse, Inc., ett företag i norra Colorado, erbjuder nu en "alla naturliga biopesticide" som kan bidra till att hejda pine tree dödsfall i söder och väster.

Sirex Woodwasp

Den europeiska Sirex Woodwasp är en invasiv art geting, första finns i USA 2004, som lägger ägg i pinjeträd och introducerar en potentiellt dödlig svamp samtidigt. Den Cornell University College of Agriculture och biovetenskap testar för närvarande en art av Nematoden som har visat sig användbara för biologisk kontroll av Sirex kredo_79 på södra halvklotet.