mynewspapers.net

Vad betyder en belagd tunga?

Vad betyder en belagd tunga?


Som en tumregel, din tunga är tänkt för att vara medium rosa i färg, med ljus till medium rosa smaklökar. Om du har en beläggning på tungan och du har god munhygien praxis, kan du ha ett hälsotillstånd som orsakar detta.

Vem får det?

Personer med ett tillstånd som kallas "geografisk tunga" är mer benägna att utveckla problem med tungan. Geografisk tunga har massor spår och sprickor i den, så det ger en bra plats för bakterier att leva.

Den vanligaste orsaken

Den vanligaste formen av belagd tunga enligt Badbreathology.com är vit tunga. Vit beläggning på tungan är i allmänhet från dålig munhygien, men kan också orsakas av förkylning och allergier.

Fläckvis vit beläggning

Fläckvis vit beläggning på tungan orsakas av trast. Detta är en form av en muntlig svampinfektion. Den orsakas av medicinering biverkningar, diabetes och astma. Fläckvis vit beläggning kan också orsakas av leukoplaki.

Randig beläggning

Om du har vita ränder på tungan kan du ha ett tillstånd som kallas Lichen Planus. Detta orsakar din tunga vara kliande eller även klåda någon annanstans på kroppen.

När du vill se en Specialist

När du utvecklar en vit-belagd tunga som inte verkar gå bort med vardagliga god munhygien praxis, måste du se din läkare eller tandläkare.