mynewspapers.net

Vad är vardagliga användningsområden för buffertar?

Vad är vardagliga användningsområden för buffertar?


I lekmannaspråk är en "buffert" en lösning som kombinerar en syra eller bas och en annan bas eller syra som motsvarar den, en blandning som sedan balanserar och dämpar pH--relativa surhet eller alkalinitet--alla andra lösning som du lägger till den. Fungera som buffertlösningar har en mängd användningsområden, inte bara inom kemi och biologi labs, men i vardagen liksom.

I kroppen

Kanske mest relevanta dagliga tillämpningen, buffertar är aldrig bristvara inom den mänskliga kroppen. En buffert av kolsyra (H2CO3) och väte karbonat (HCO3-), till exempel, fungerar unisont att hålla pH-värdet i blodet på en neutral 7,4. Ett annat exempel på buffertar inom den mänskliga kroppen är "hemoglobinet" komplex, som binder till överskott protoner (med andra ord, vätejoner) muskler release under träning så att kroppen kan använda syre de producerar tillsammans med väte.

Kommersiella produkter

Buffertar är också viktiga i vissa kommersiella hushållsprodukter. Schampo, till exempel innehåller buffertar av citronsyra och natriumhydroxid, som arbetar med att jämna ut naturliga alkaliniteten av tvål, som annars skulle bränna hårbotten. Om du har en baby, har du säkert märkt att tillämpa baby lotion till hans utslag lindrar det ganska snabbt. Detta beror på att baby lotion är buffrade till en något surt pH av sex, som hämmar tillväxten av bakterier och andra patogener.

Alkoholproduktion

Aspekter av vardagslivet som är bra för hälsan, men stöd inte bara för buffertar. Centralt för Alkoholproduktion är en process som kallas "jäsning," vari socker konvertera till alkohol i frånvaro av syre. Oreglerad, denna process kan leda till nedbrytning av materialet som jäst, öl, vin och sprit tillverkare ofta lägga till buffertar deras blandningar, som reglerar deras pH-nivåer så att detta inte är möjligt.