mynewspapers.net

Vad är tecken & symtom på en svullen/förstorade sköldkörteln?

Vad är tecken & symtom på en svullen/förstorade sköldkörteln?


Sköldkörteln är beläget i den nedre, främre delen av halsen rätt framför luftstrupen. Sköldkörteln producerar hormoner väsentliga funktion av kroppen. Hypertyreos, eller ökad sköldkörtelaktivitet, och hypotyreos eller nedsatt sköldkörtelaktivitet, kan orsaka flera hälso komplikationer. Dessa sjukdomar är de främsta orsakerna till struma, en svullen eller utvidgade sköldkörteln.

Tecken på en förstorad sköldkörtel

Eventuella tecken på en svullen eller utvidgade sköldkörteln inkluderar svårigheter att svälja och andas. Extremt svullen sköldkörtel kan ibland försvåra svälja och andas eftersom svullna sköldkörteln kan trycka på matstrupe och luftstrupe. En synlig butterfly-formade svullnad ligger på lägre, främre delen av halsen kan indikera en förstorad sköldkörtel. Svullnaden kan vara mjuk vid beröring eller det kan kännas som en knöl eller många små klumpar.

Hypertyreos

Hyperthyroidism är en överproduktion av sköldkörtelhormon. I addtion till svullnad, kan hypertyreos leda till extrema kroppsvärmen, ökad svettning, kropp svaghet och skakiga händer. Trötthet, öga krämpor och utvecklingspotential är också symptom. Vid hypertyreos går obehandlade, hjärtslag kan öka och osteoporos kan uppstå. Kvinnor kan uppleva oregelbunden menstruation cykler och lider av infertilitet. En vanlig orsak till dessa symtom är Graves sjukdom, där immunsystemet riktar sköldkörteln och gör den värdelös.

Hypotyreos

Hypotyreos uppstår när körteln inte producerar mängden hormoner. Online forskning Publicerad av stiftelsen för hormon visar att Hashimotos sjukdom är orsaken till hypotyreos i de flesta fall. I denna sjukdom angriper kroppens immunförsvar sköldkörteln tills det inte går att producera hormonerna som krävs. Förutom en svullen sköldkörtel är symtom på hypotyreos extrem trötthet, depression, kroppen frossa, torr hårbotten och hår, oregelbundna menstruationer och förstoppning.