mynewspapers.net

Vad är skillnaderna mellan IDE & SATA II?

Vad är skillnaderna mellan IDE & SATA II?


IDE och SATA II är typer av anslutningar som datorer använder för att gränssnittet med skiva enheter och hårddiskar. Medan både utföra samma sak, SATA II är den nya versionen av två och anses vara en förbättring på IDE: s teknik. Datorer stöder ofta både IDE och SATA II-anslutningar. Nyare enheter använder SATA II medan IDE utfasning.

Typ av anslutning och kabelarea

Vad är skillnaderna mellan IDE & SATA II?


IDE och SATA II använder olika typer av anslutningar. IDE har en längre, platt, 40-pin kontakt medan SATA II använder en liten sju stift. IDE-kablar är bredare, cirka 18 inches på längsta, och kan ha kopplingar till två enheter. SATA II kablarna är tunnare kan, vara upp till 3 fot lång och ansluta till en enda enhet. SATAS tunnare kabel storlek gör det enklare att navigera inom en dator fall och också bidrar till att förbättra luftflöde inuti datorn. IDE-kablar kan ansluta till två enheter samtidigt, måste enheterna vara vid specifika platser i datorn för att matcha upp med kontakter. Enheter i en dator kan behöva flyttas runt på samma IDE-kabel.

HastighetIDE och SATA II fungerar i olika hastigheter. IDE anslutningar fungerar på flera hastigheter, den snabbast med ett protokoll som kallas Ultra-ATA/133 och överföra data på 133 megabit per sekund. SATA II anslutningar kan överföra data dubbelt så snabb som IDE med en hastighet på 300 MBps. IDE-enheter på samma kabel heller dela överföringshastighet, medan SATA II-enheter fungerar individuellt.

Byglar

Vad är skillnaderna mellan IDE & SATA II?


IDE-enheter använder ett elektroniskt gränssnitt som kallas en bygel för att ange om en ansluten enhet är slav eller herre på en anslutning. Eftersom IDE-kablar kan ansluta två enheter, måste datorn skilja mellan de två enheterna genom att ange en enhet som en slav och en som en mästare. Enheterna är inställda som slav och master via en elektronisk anslutning på varje enhet. Placera av bygeln på varje enhet anger om det är slav eller herre. Eftersom SATA II-enheter fungerar på enskilda kablar, använder tekniken inte byglarna för att skilja mellan enheter.

AnslutningIDE och SATA II-enheter använder olika typer av strömförsörjningar. IDE power conection är tjockare och använder en 4-pin Molex-anslutning, medan SATA II power anslutningen är tunnare och använder 15 mindre stift för att ansluta. IDE och SATA II strömkontakter är ungefär samma bredd.