mynewspapers.net

Vad är skillnaden mellan tig-svetsning & MIG-svetsning?

Vad är skillnaden mellan tig-svetsning & MIG-svetsning?


Tungsten inertgas (TIG) och metal inert gas (MIG) är två typer av processer för svetsning. Det finns några likheter mellan de två metoderna och många skillnader.

Elektrod

TIG-svetsning används en volfram elektrod som inte förbrukats under svetsprocessen. MIG-svetsning används en metall elektrod som även fungerar som tillsatsmaterial för svetsen och äts under svetsning.

Skyddsgas

TIG-svetsning främst använder argon som skyddsgas, med helium används ibland. Argon är också den primära skyddsgas används i MIG-svetsning, men blandningar argon och koldioxid används ofta för olika tillämpningar.

Tillsatsmaterial

TIG-svetsning kräver en separat tillsatsmaterial spö eller tråd format eftersom elektroden inte konsumeras. MIG-svetsning ger tillsatsmaterial via elektroden.

Arbete bit material

TIG-svetsning kan tillämpas på bara om någon metall, från stål till aluminium och exotiska legeringar. MIG-svetsning utvecklades för ickejärn, men kan användas för att stål.

Svårigheten

TIG-svetsning anses vara svårare än MIG-svetsning eftersom snävare toleranser måste upprätthållas mellan elektroden, tillsatsmaterial spö och arbetsstycket.