mynewspapers.net

Vad är skillnaden mellan manliga och kvinnliga tråd?

Vad är skillnaden mellan manliga och kvinnliga tråd?


I bygg- och handel, något som sticker ut är manliga och allt som går i är kvinnliga--särskilt om två saker passar ihop whereby en har funktioner som sticker ut och andra har funktioner som går i. Om en flik passar in i ett fack, fliken är male, och facket är kvinnliga. Del av en kontakt som är infogat i en annan kontakt är manliga kontakten det infogas i är kvinnliga. När två gängade rör passar ihop, den som träs på utsidan är manliga och en som är gängade på insidan är kvinnliga.

Att gå

Rören ansluts har båda en spiral Lund klippa runt en tum eller så i slutet av röret. Mindre röret (manlign) har den grove klippa runt utsidan av röret. Det större röret (kvinna) har spåret klippa runt insidan av röret. När den manliga röret ansluts till kvinnliga röret och vände, räfflar justera och rören Skruva ihop och bildar en fast anslutning. För att detta ska hända koniska (trådar per tum) måste matcha--måste spåren spiral i samma vinkel.

Standarder

Det finns flera branschstandarder för pipe gängning. Den vanligaste standard rörgänga är nationella Pipe Thread (NPT)--avsedda för rör (inte slangar) som bär vätskor, för rör som inte bär vätskor finns nationella Standard gratis sittande raka mekaniska rör tråd (NPSM). Trädgård slangar och brandslangar också har sina egna normer, GHT och NST respektive.

Fördelar

Fördelen med gängade rör är att en mycket solid anslutning kan göras utan att använda en särskild kopplingsanordning. Mest gängade anslutningar hålla vätskor som transporteras--särskilt om lågt tryck är inblandade och flödet av vätska är i riktningen som män och kvinnor.

Varning

Gängade rören ansluter inte perfekt. Det finns alltid ett litet rum mellan krönet och rötterna av trådarna--annars rören inte kan skruvas ihop. För högt tryck flytande transport blir det läckage med bara gängade anslutningar.

Förebyggande/lösning

Det finns ett band (kallas rör gängtejp) som kan vara såret runt manliga röret innan det sätts in i honan. Detta band bör vara sår runt manliga röret i den riktning som kommer att dra åt den när rören sammanfogas. Tejpen inte bara förhindrar läckage, men det gör det lättare att skruva isär rören i framtiden. Gängade rör (utan band) tenderar att fastna tillsammans och är svåra att separera vid ett senare tillfälle.