mynewspapers.net

Vad är skillnaden mellan Highland & låglänta säckpipa?

Vad är skillnaden mellan Highland & låglänta säckpipa?


Säckpipa är en särskiljande del av Skottlands kultur. Alla säckpipor spelas på samma grundläggande sätt: en piper fyller en fårskinn väska med luft som går ut genom rören knuten till påsen. Piper omfattar olika hål på "pipan" att spela olika toner. Den stora Highland säckpipa är den mest populära typen av säckpipa. De låglänta säckpipa är mindre känt, trots ett modernt uppsving i popularitet. Skillnaderna mellan de två säckpipor återspeglar skillnaderna i höglandet och låglandet kultur och historia.

HistoriaGreat Highland säckpipa är kända som ett instrument för kriget. Enligt webbplatsen Celtic-instrument var säckpipa en favorit av generaler på grund av "deras dämpande effekt på motsatta soldater." Låglänta rör är mer förknippade med civil användning. Städer i det skotska låglandet anställd gränsen pipers att spela både på morgonen och på kvällen utegångsförbud. Dessa pipers också tjänade som en form av town crier, och spelade för staden högtider och festivaler.

Lufttillförsel

Källan av luft är den främsta skillnaden mellan höglandet och låglandet säckpipa. Great Highland säckpipa är mun-blåst, medan låglandet säckpipa är bälg-blåst. För att spela mun-blåses säckpipa, måste en piper blåsa genom ett munstycke, fylla väskan med luft. Bälg-blåses säckpipa spelas när piper fyller påsen med luft genom att klämma en bälg mellan hennes arm och bröstkorg.

Ljud

Pipan både stor Highland säckpipa och låglänta säckpipa är konisk form. Denna koniska pipan skiljer låglänta säckpipa från andra mindre rör, som Northumbrian och skotska Smallpipes, som har cylindriska pipor. Höglandet och låglandet säckpipor har en liknande tonal kvalitet på grund av den pipan form. Låglänta säckpipa är inställd på A, medan modern stor Highland säckpipa är mer vanligen stämda till B-dur.

Volym

Great Highland säckpipa är den starkaste av alla rör, medan låglandet säckpipa är mycket tystare. (Se referenser 1 & 3) Volymen på Great Highland säckpipa är delvis tillskrivas para av tenor drönare inte hittade på några andra säckpipa. Dessa två drönare duplicera varandras ljud och enbart i syfte för att ha båda verkar vara att öka de rören volym. Great Highland pipers köpa ibland låglänta säckpipa eftersom de är lugnt nog att spela inomhus.