mynewspapers.net

Vad är skillnaden mellan en fabel & en saga?

Vad är skillnaden mellan en fabel & en saga?


Människor har förmodligen berättat historier sedan förhistoriska män först skröt om sin skicklighet som jägare sitter runt en lägereld. Berättelser tjäna många syften. Myter, till exempel beskriva en kultur gudar och hjältar. Vissa, såsom fabler, kan lära ett illa dolt läxa. Andra, egga såsom sagor, fantasin med magiska berättelser om länge sedan och långt borta.

Fabel

En fabel är en Novell i prosa eller vers som satirises mänskligt beteende eller presenterar en moralisk. Tecknen i fabler är vanligtvis djur, växter eller döda ting som talar och beter sig som människor. De äldsta kända fabler finns i samlingen forntida indiska kallas "Panchatantra" som forskare anser skrevs mellan den tredje och andra århundradena f.Kr. Den grekiska författaren Aesop tillskrivas med de mest kända fabler i väst som "The Tortoise och Hare," "Fox och druvor" och "flickan och hennes hink."

Modern Fable skapare

Många moderna författare har också skrivit fabler. 1600-talet franska författaren Jean de La Fontaine skrev om Aisopos fabler i sociala och politiska kommentarer för vuxna. 18 och tidiga 1800-talet ryska poeten Ivan Krylov översatt La Fontaines berättelser till ryska och skapade några fabler av hans egna. Trots att avsedda för vuxna, var hans berättelser också populär bland barn. Amerikanska författaren James Thurber skrev fabler som satirised moderna livet i boken 1940 "Fabler för vår tid." Brittiske författaren George Orwell används talande djur och andra delar av fabeln i hans 1945 politisk satir, "Animal Farm".

Saga ursprung

En saga är en Novell som har magic och kan omfatta folkloristisk varelser som älvor, troll och älvor. Sagor finns i den muntliga traditionen av nästan varje kultur på jorden. Dock utvecklas inte de till en litterär genre fram till 16 och 17-talen. De första skriftliga sagorna har skapats för vuxna av italienska och franska författare som Giovan Francesco Straparola, Giambattista Basile baronessan de Aulnoy, Marie Catherine Jumel de Barneville och Charles Perrault. Berättelser av baronessan de Aulnoy och Charles Perrault översattes till svenska först på 1700-talet.

Utveckling

Sagorna var inte skrivits för barn fram till mitten av 1700-talet. Svenska förlaget John Newbery började även sagor som "Red Riding Hood," "Cinderella", "Diamanter och paddor" och "Mästerkatten i stövlar" i hans barns böcker i 1743. På 1750-talet publicerade Madame Le Prince de Beaumont sagor och historier blandat med lektioner på geografi och historia i hennes barns tidningen "Magasin des Enfants." 1700-talet offentliggörandet av berättelser från "Arabian Nights" hjälpt popularisera sagor från andra länder. I 1800-talets lärare som Robert Bloomfield, Sarah Trimmer och gifta sig med Sherwood fördömde sagor som omoraliskt. Forskning av de tyska folklorists bröderna Grimm gjorde dock sagor en godtagbar ämne för akademisk forskning. Av mitten av 1800-talet, var deras samlingar av sagor gick på bokhandeln hyllor av verk av Hans Christian Andersen, Andrew Lang, TC Croker och Sir George Dasent.