mynewspapers.net

Vad är skillnaden mellan Alzheimers och demens?

Vad är skillnaden mellan Alzheimers och demens?


Många människor är osäker på vad skillnaderna är mellan Alzheimers och demens. Demens är en övergripande term som beskriver en uppsättning av symptom som kan finnas i en mängd olika villkor och sjukdomar. Alzheimers är en progressiv hjärnsjukdom, och det är den vanligaste orsaken till demens.

Missuppfattningar

Alzheimers sjukdom och demens används ofta omväxlande, men de är inte samma sak. En person som lider av demens kan eller inte kan ha Alzheimers, men alla som har Alzheimers kommer att drabbas av demens. Ibland lägga läkare och vårdpersonal till förvirring med termen demens i stället för Alzheimers. Vissa föredrar att använda ordet demens eftersom termen Alzheimers kan vara skrämmande och överväldigande.

Demens förklarade

Demens är inte en sjukdom utan ett kluster av symtom som kan förekomma i vissa villkor eller sjukdomar. Det är en omfattande nedgången i kognitiv funktion som är så svår att det stör ens dagliga aktiviteter. Symtom på demens är minnesförlust, personlighet och humör förändringar, förvirring och en nedgång i problemlösning färdigheter. Det finns många förhållanden som orsakar demens. Biverkningar från läkemedel och andra medicinska problem kan ibland orsaka demens-liknande symptom.

Alzheimers sjukdom förklaras

Alzheimers sjukdom är ett tillstånd som orsakar gradvis förstörelse av hjärnceller. Med tiden orsakar sjukdomen demens genom successivt råna patienten hans minne, lärande förmåga, kommunikation och förmåga till egenvård. I de flesta Alzheimers patienter, visar sig först efter 60 års ålder, men Alzheimers är inte en normal del av åldrandet. Alzheimers börjar i delen av hjärnan som lagrar de senaste minne, sedan långsamt sprider sig till andra områden i hjärnan. Sjukdomen fortskrider genom hjärnan i olika takt, vanligtvis varar från tre till 20 år. Forskarna är inte vissa vad som orsakar Alzheimers.

Resultaten av demens

Många av orsakerna till demens är vändbar, inklusive depression, B12-brist, medicinering interaktioner, undernäring, infektioner och hormon eller sköldkörtel obalanser. Vissa läkemedel för gemensamma villkor som högt blodtryck, depression, sömnlöshet, artrit och diabetes kan också ge biverkningar som efterliknar demens. Det finns också ett antal villkor som leder till oåterkalleliga demens. Enligt Alzheimers Association finns det över 170 sjukdomar som orsakar irreversibel demens, med Alzheimers överst i listan.

Resultat av Alzheimers sjukdom

Den progressiva hjärnskador och demens orsakad av Alzheimers sjukdom är oåterkallelig. Det finns behandlingar som är tillgängliga att sakta nedgångstakten orsakad av Alzheimers, men vid denna tid, det finns inget botemedel. När sjukdomen når sin slutfas, har hjärnan drabbats av omfattande skador och krympning, som slutligen leder till döden.