mynewspapers.net

Vad är sensorisk neuropati?Sensorisk neuropati är en typ av perifer neuropati som innebär skador på sensoriska nerver. Detta är de nerver som förmedla information om sensoriska upplevelser som en lätt beröring eller smärta av en mindre skada.

Fakta

Enligt den nationella institutet för neurologiska sjukdomar och Stroke, har mer än 100 typer av perifer neuropati identifierats. Sensorisk neuropati kan orsaka en mängd olika symtom eftersom sensoriska nerver har mycket specialiserade funktioner.

Symtom

Symtom av sensorisk neuropati är domningar, stickningar och smärta, speciellt i händer och fötter. Skador på sensoriska nerver ofta resulterar i en oförmåga att känna smärta eller förändringar i temperatur.

Komplikationer

Nervskador kan leda till en oförmåga att samordna komplexa rörelser, såsom fästande en knapp. Amputationer är ofta resultatet av infekterade sår som inte behandlas på grund av förlust av smärtupplevelse.

Behandling

Behandling av sensorisk neuropati är att en minskning av symtom. Läkemedel som ordinerats hjälpa blockerar spontana nerv utsläpp. Lyrica och Neurontin är exempel på denna typ av medicinering.

Överväganden

Anta hälsosamma vanor, som äta hälsosam mat och bli mer fysiskt aktiva. Välj bekväma skor för att bidra till att minska smärta från walking. Inspektera fötterna dagligen för nedskärningar eller sår.