mynewspapers.net

Vad är Rhodiola Rosea?

Vad är Rhodiola Rosea?


Rhodiola rosea, även kallad golden rot och Rosenrot, är en växt i familjen Fetbladsväxter. Denna ört finns främst i de kallare, bergiga regionerna i världen som Ryssland, klippiga bergen, Alperna, Centralasien och Scandinavia. Ryska och skandinaviska kulturer har länge använt denna ört för att hjälpa avvärja den känslomässiga och fysiska stress till följd av lever i en extremt kall miljö. Rhodiola rosea har också använts i århundraden i traditionell kinesisk medicin för sina många hälsoeffekter. Läs mer om rhodiola rosea.

Hälsa egenskaper

Rhodiola rosea innehåller olika föreningar, inklusive rosavin, kolofonium och rosarin. Tyrosol och rhodioloside är andra aktiva komponenter. Dessa ingredienser tros arbeta tillsammans för att optimera nivåerna av dopamin och serotonin i hjärnan, som hjälper till att lindra mild till måttlig depression. Denna ört helande agenter kan också hjälpa sakta ner åldrandet och hämmar tillväxten av cancerceller. Roten av växten är klassificerad som en adaptogen, vilket kan öka sexuell potens och fysisk uthållighet.

Hälsa använder

Förutom att hjälpa lindra symtom på depression, är Rhodiola rosea vanligt att bekämpa trötthet, bota hög höjdsjuka, förbättra kort - och långsiktiga minnet, öka halter och stimulera den immun- och nervsystemet. Vissa medicinska forskare tror örten kan minska högt blodtryck. Blommorna av Rhodiola rosea anläggningen konsumeras ofta för att lindra gastrointestinala problem, och var en gång användes för att lindra symptomen av tuberkulos.

Andra användningsområden

De unga skotten och bladen från denna anläggning kan ätas antingen kokta eller råa. Denna ört är svagt bitter, och de flesta individer finner det mer tilltalande när det blandas till en sallad med andra typer av gröna. Rhodiola rosea rötter kan kokas och ätas som spenat eller sparris. Indianer jäst blad, rötter och skott, och vissa individer använder växter för att göra surkål. Rhodiola rosea växter också göra en trevlig lukta marktäckande eftersom ger bort doften av rosor.

Dosering

Rhodiola rosea kosttillskott vanligtvis kommer i kapslar eller tabletter. Denna ört bör tas tidigare i dag under de första tre veckorna eftersom det kan orsaka sömnlöshet och utlösa levande, konstiga drömmar när det tas nära sänggåendet. Detta växtbaserade tillägg fungerar bäst när det tas Tom mage ungefär en halvtimme före frukost. Endast milda till måttliga mängder av Rhodiola rosea behövs för att få den ört hälsofördelar. Doserna bör vara minst 50 mg, men inte mer än 200 mg. Detta tillägg är rapporterade att fungera bra med andra örter, särskilt Valerianus och johannesört.

Biverkningar

Medicinsk forskning har fastställt att Rhodiola rosea har låg toxicitet nivåer, och denna ört har rapporterats ha mycket få biverkningar. Individer som lider av ångest kan dock bli irriterad, nervös och orolig efter att ha tagit denna ört. De som har en bipolär sjukdom kan uppleva ett maniska tillstånd. Vissa människor kan uppleva sömnlöshet och en ökad hjärtfrekvens under de första veckorna av användning. En hög dos av över 200 mg kan utlösa hjärtklappning hos vissa individer. Rhodiola rosea tros inte störa receptbelagda läkemedel.