mynewspapers.net

Vad är orsakerna till yrsel & illamående för kvinnor?

Vad är orsakerna till yrsel & illamående för kvinnor?


Kvinnor kan uppleva yrsel om de böja över och sedan stå upp för snabbt och de kan känna sig illamående efter intag av vissa läkemedel. Frekventa yrsel eller illamående kan vara ett tecken på ett tillstånd som kräver en medicinsk diagnos och behandling.

Anemi

Anemi är villkoret när antalet röda blodkroppar, som är ansvariga för att leverera syre från lungorna till andra delar av kroppen, är låg. Några orsaker till anemi kan vara en förlust av blod, järnbrist, graviditet, njursjukdom eller dålig kost.

Migrän

Yrsel och illamående kan upplevas av kvinnor som lider av migrän. Det uppskattas att kvinnor är tre gånger så stor risk att drabbas av försvagande migrän än män, enligt eMedicinehealth.com. De tros orsakas av problem med nerver och blodkärl i huvudet.

Ångest

I stressiga situationer när en kvinna börjar känna sig oroliga eller har en panikattack, hennes andningsmönster kan påverkas, vilket resulterar i korta, grunda andetag. Detta orsakar artärerna till kontrakt och en mindre blod skickas till hjärnan, vilket leder till hyperventilerar. Kallsvett kan upplevas, förutom illamående och matthet.

Vertigo

Yrsel uppstår när det finns en falsk känsla av rörelse och kan känna liknar känslan av spinning på plats. Vertigo är ofta orsakas av en tumör, stroke eller sjukdom i ett organ i innerörat. Människor som lider av svindel kan uppleva illamående, åksjuka eller en känsla av sjösjuka.

Graviditet

Enligt Mayo Clinic, som blodkärlen vidgas under graviditeten, blodtrycket kan sjunka och yrsel eller svindel kan upplevas. Yrsel kan också utlösas av lågt blodsocker i tidig graviditet. På grund av de snabbt stigande östrogen som produceras i början av graviditeten och förhöjd luktsinne, många gravida kvinnor upplever vågor av illamående. (Se referenser 2)